Kaže da je sve zbog ratnih trauma

Kosovar (27 godina) napao je nožem drugog Kosovara (34 godine) i samo je sreća žrtvu spasila najgoreg. On je zadobio ubodnu ranu oko osam centimetara u predjelu bubrega, ali nož, na svu sreću nije dodirnuo vitalne organe, i izbjegnuta je katastrofa. Međutim, ovo ne mijenja mnogo u optužnici koju je sud u Minhenu podigao protiv autora ovog djela, a optužnica glasi: Pokušaj ubistva.

Na glavnom pretresu u utorak, Bujar H. priznao je da je nožem ubo svog sunarodnika (Xhevdeta K.). Cio slučaj se desio nakon tuče između njih dvojice u jednoj diskoteci, maja prošle godine. No, prema njegovim riječima žrtva je izazvala tuču.

"Tijelom je bio mnogo veći od mene i ja nisam imao šanse protiv njega", pojašnjava Bujar zbog čega je posegao za nožem.

Dalje je Kosovar naveo da su mu ostale traume iz rata na Kosovu (kada je imao 11 godina) te da su ga one dovele do ovog stanja. Prema njegodim riječima, on je bio svjedok kada su srpske snage napale jednu ženu željeći da joj otmu dijete. Pošto se ona opirala, oni su je polili benzinom i spalili. Ovaj događaj ga je traumatizirao i izazvao osjećaj straha i nesigurnosti.

U Njemačku je došao početkom 2000. godine i živi kao azilant. Vremenom Kosovar je stvotio ovisnost o kocki i alkoholu. To ga je navelo da vrši nasilje nad drugima.

"Trudim se da sebe obuzdam", rekao je pred sudskim vijećem ovaj Kosovar, pojasnivši svoje stanje. Njegova partnerka, polu Italijanka polu Kosovarka, s kojom ima dijete, bila je protiv toga da on konzumira alkohol, ali kako kaže "nije imala šta raditi".

Za vrijeme boravka u zatvoru bio je usmjeren na liječenje protiv ovisnosti i do sada je prisustvovao na deset časova savjetovanja.

Proces, za koji su mnogi njemački mediji zainteresovani, se nastavlja.

/Albinfo/