Izrešetan s leđa pred suprugom i prijateljima

Ubistvo kandidata za poslanika Skupštine Kosova iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova Elvisa Piste bilo je planirano i ubica je preduzeo sve mjere da pobjegne sa lica mjesta, prenose danas kosovski mediji.

Prema izjavama predstavnika Regionalne policije u Prizrenu i pisanju medija, ubistvo je tako izvedeno da se može zaključiti da je bilo dobro i do detalja planirano.
 
Ubistvo istražuje Direkcija za istragu teških krivičnih djela u okviru Direkcije Policije Kosova u Prištini.
 
Direktor te direkcije Riza Slivova je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je riječ o izuzetno kompleksnom slučaju i da je policija angažvala sve jedinice na istrazi o ubistvu.
 
"Radi se o izuzetno kompleksnom slučaju i mi istragu vodimo u svim pravcima. Angažovane su sve policijske jedinice i istražujemo sve moguće informacije i dokaze koji mogu voditi do indikacija o motivima. Mi još nemamo nekog osumnjičenog. Mi ispitujemo svjedoke i prikupljamo fizičke dokaze", rekao je Slivova.
 
Tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici Shpresa Bakija je za dnevnik "Koha ditore" izjavila da postoje određene sumnje o motivima ubistva.
 
"Istražujemo određene sumnje, ali bez potvrde informacija ne možemo ništa više reći. U trenutku kada budemo znali šta se dogodilo, onda ćemo to objaviti. Treba sačekati da se istraže još neke informacije, da vidimo koliko su realne i kakve su", rekla je Bakija.
 
Pista je ubijen u ranim jutarnjim satima u nedjelju dok je izlazio iz restorana kod benzinske pumpe "Jaha petrol" u Orahovcu, gdje je sa još nekoliko prijatelja slavio rođendan supruge.
 
Na njega je pucano iz udaljenosti od oko pet metara iz pištolja malog kalibra s prigušivačem. Kada je pao na zemlju, supruga i prijatelji su pomislili da mu je pozlilo, da bi kasnije shvatili da je na njega zapravo pucano.
 
Ubica je odmah pobjegao kroz njivu. U tom pravcu je kasnije pronađena jedna cipela koja je možda pripadala ubici.
 
Pista je juče sahranjen u Orahovcu i njegovoj sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Odmah poslije sahrane, u Orahovcu je organizovana protestna šetnja zbog tog teškog zločina.
 
Ubistvo Piste su osudili najviši zvaničnici Kosova, predsjednica Atifete Jahjaga, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, premijer Hashim Thaçi i lideri svih politčkih partija.