Prisiljavali srpske žene i jednu Albanku

Juče su međunarodni tužilac i državni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini primili presudu u predmetu omogućavanja i prisiljavanja na prostituciju. Sudsko vijeće troje sudija Osnovnog suda u Prištini osudilo je dvije osobe za omogućavanje i prisiljavanje na prostituciju u hotelu "Troja" u Prištini, u periodu između februara i aprila 2012. godine.

Sud je utvrdio da je optuženi Elmi Kastrati kriv za prisiljavanje na prostituciju i njeno omogućavanje, kao i za posjedovanje opojnih droga i osudio ga je na zbirnu zatvorsku kaznu od pet i po godina i novčanu kaznu u iznosu od 1500 eura.  

Sud je takođe utvrdio da je optuženi Besnik Kastrati kriv, nakon što se izjasnio krivim za prisiljavanje na prostituciju i njeno omogućavanje i osudio ga je na zbirnu zatvorsku kaznu od jedne godine i deset mjeseci.  

U prethodnoj fazi suđenja, druga dvojica optuženih, Faton Berisha i Nexhad Beiqi, prihvatili su nagodbu sa tužilaštvom, a još jedan optuženi, Albert Krasniqi, izjasnio se pred sudskim vijećem krivim za omogućavanje prostitucije. Sva trojica okrivljenih osuđena su na zatvorske kazne od dvanaest mjeseci, odloženo na osamnaest mjeseci.

Krivično djelo je izvršeno u periodu između februara i aprila 2012. godine u hotelu "Troja" u Prištini, gdje su okrivljeni omogućavali prostituisanje brojnih srpskih žena i jednu Albanku prisiljavali na prostituciju.  

Istragu ovog slučaja vršila je Kosovska policija pod vođstvom mješovitog tima koji su sačinjavali jedan međunarodni tužilac i jedan državni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini.