Režim Assada uzeo život 28 Albanaca

Od kada je počeo konflikt u Siriji između diktatorskog režima Bashara Al-Asaada i sirijskih pobunjenika, na bojnom polju i frontovima u Siriji je poginulo oko 150 hiljada sirijskih boraca, uključujući ovdje i dobrovoljce sa Balkana, među njima i 28 ALbanaca iz Albanije, Kosova, Makedonije i Preševa.

Toliko je bilo žrtava u posljednjem konfliktu koji je izbio u Preševskoj dolini između srpskih snaga i albanskih (UCPMB), prenosi novinska agencija "Presheva jone".

Prema istim izvorima, protiv diktature Al-Asaada sa pobunjenicima se bori oko 600 regruta sa Balkana, gdje značajnu brojku čine Albanci, oko 400 njih, iz različitih područja Balkana. Samo sa Kosova ih je preko 150, iz Albanije 120, a ostali su iz Makedonije i Preševske doline. Brojka od 400 albanskih dobrovoljaca dolazi ako se uračunaju i ALbanci sa zapada.

Kada je riječ o zapadu, prema izvještajima evropskih država, broj boraca iz ovih zemalja u Siriji prelazi brojku od 6000. Borci iz zemalja EU nisu samo muslimani, ima i hrišćana, katolika i pravoslavaca.

Evo koji su Albanci poginuli na frontovima u Siriji u ove posljednje tri godine.

ALBANIJA (6)

Halit Maliqaj (31) iz Tirane, Ermal Xhelo (Vlora), Omer Albani (Albanija), Edu Samed (40) (Pogradec), Bledar Hamza (27) (Pogradec), Diamant Rasha (Tirana).

KOSOVO (13)

Muhamet Koprova (22) (Mitrovica), Atdhe Deva (Peć), Pajtim Ulluri (22) (Lipljan), Naman Demolli (Priština), F. S. (bivša Stara Ajvalija - Priština), Valon Musliu (selo Tušile - Skenderaj), H. Dema (Kačanik), Musë Ahmeti, Hetem Sinan Dema i Qani Mujaku (Kačanik). Također tokom mjeseca aprila ove godine mediji su izvjestili da su u Siriji poginula dva Albanca iz Ferizaja, posljednja žtrva u Siriji je poginula jučer, a na ratište otišla iz Luksemburga.

MAKEDONIJA (8)

Prvi Albanac koji je iz Makedonije poginuo u Siriji bio je mladić iz Gostivara Rasim Zeqiri, Alim Osmani (22) (Skoplje), Egzon Avdyli, Nimetullah Imeri (38), Hoxhë Sami Abdullahu (Skoplje), Rasim Zeqiri (Gostivar), Nimetulla Imeri (38) (selo Grčec - Skoplje), Rasim. S (selo Belovište - Gostivar)

PREŠEVSKA DOLINA (1)

Muaz Ahmeti (23) (selo Trnovce - Bujanovac)