Posmrtni ostaci nekih od 46 albanskih žrtava

Srpske snage su 1999. na zapadu Kosova ubile albanske civile, čiji su posmrtni ostaci predati porodicama.

Posmrtni ostaci nekih od 46 albanskih žrtava, koji su u proteklih nekoliko dana predati porodicama na Kosovu, danas će biti ukopani.

Te civile ubile su srpske snage u martu 1999. godine na zapadu Kosova, u mjestima Suva Reka i Mala Kruša, a njihovi ostaci premještani su na nekoliko lokacija.

Arsim Gerxhaliu, šef Forenzičkog odjela Kosova, kazao je da će se ostaci nekih od žrtava ukopati u Suvoj Reci na 15. godišnjicu zločina.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, riječ je o posmrtnim ostacima članova porodice Berisha, koje je srpska policija 1999. u Suvoj Reci zatvorila u jednoj pizzeriji, nakon čega je pucala na njih i bacala ručne granate. Tada je ubijeno 48 osoba, među njima deseci djece.

Njihovi posmrtni ostaci premještani su na nekoliko lokacija. Srpske snage su neke od žrtava odvezle i ukopale u zračnoj bazi Batajnica u blizini Beograda, dok su druge pronađene u masovnim grobnicama na Kosovu.  

U ponedjeljak su predstavnicima porodice Berisha predati ostaci tijela 27 žrtava koje su identificirane 15 godina nakon ubistava, a mještanima sela Mala Kruša na zapadu Kosova ostaci tijela 19 ubijenih.

'Tuga, ipak, ostaje'

„Donekle je olakšanje zato što su pronađeni“, rekla je Dashurie Berisha, čijih je sedam rođaka među identificiranim žrtvama. „Ipak, tuga ostaje, jer njih više nema“, dodala je.  

Kovčezi umotani u albanske zastave, u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava, bili su stavljeni ispred zgrade glavne bolnice u Prištini. Florin Berisha došao je tu kako bi odao počast svojim ubijenim rođacima.

„Šesnaest članova moje porodice je nestalo, od moje bake do mog prvog rođaka, koji je tada imao samo osam godina. Identificirali smo samo šest do sada i njihovi ostaci su ovdje. O drugima ništa ne znamo“, rekao je Berisha.

Ubistva u Suvoj Reci i zapadnom selu Mala Kruša su među najgorim na Kosovu, zbog kojih je Haški tribunal podigao optužnice za ratne zločine protiv nekadašnjih zvaničnika Srbije, uključujući bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

Više od 1.000 ljudi na Kosovu još se vode kao nestali, a većina su Albanci.