Izvještaj Agencije za borbu protiv korupcije

Godišnji izvještaj Agencije za borbu protiv korupcije, koji se očekuje da će uskoro biti objavljen ponovo će pokazati da su gotovo sve institucije, kako na centralnom tako i one na lokalnom nivou uključene u slučajevima korupcije.

Izvršni direktor Agencije, Hasan Preteni, rekao je da godišnji izvještaj koji se objavljuje svake godine u martu, sadrži podatke koji pokazuju da dio istraga i suđenja slučajeva moćnih se ne rješavaju.

"Nije primjećena neka senzibilizacija tužilaštva i sudova u vezi ovoga. Dok je kod dijela prevencije primjećen napredak, postoje neki bolji rezultati, ali što se tiče broja krivičnih prijava koje je agencija dostavila tužilaštvu, uvjerljivo je veći broj nego prošle godine".

"Brojke će biti dostupne javnosti i oni će dokazati da u borbi protiv korupcije i dalje nedostaju brojke i ostaju na prethodnim konstatacijama, mnogo istraga, više riječi, ali postoji malo suđenja i podignutih optužbi, koje su jake", rekao je Preteni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Preteni je pojasnio da će izvještaj također pokazati da mali broj institucija Kosova nije pogođen fenomenom korupcije.

"Počevši od lokalne vlasti, i centralne, sudstva, javnih preduzeća, nezavisnih institucija, imali smo različite slučajeve i mali broj institucija je ostalo za koje nismo imali slučaja uključenja njihovih dužnosnika u moguće predmete korupcije", objasnio je Preteni.

Inače, godišnji izvještaj za 2013. godinu će biti poslat Skupštini i pojaviće se svi detalji i sve aktivnosti i preduzete inicijative od strane Agencije za borbu protiv korupcije za prošlu godinu u borbi protiv korupcije.

S druge strane, Merita Mustafa, direktorka programa Transparentnost i borbu protiv korupcije u Demokratskom institutu Kosova kaže da očekivanja iz izvještaja Agencije za borbu protiv korupcije su gotovo poznata, pošto prema njenim riječima,  mnoge institucije su zahvaćene korupcijom.

"Institucije koje su odgovorne za borbu protiv korupcije još uvijek nisu uspjele dati svoje rezultate, a samim tim i korupcija je rasprostranjena u gotovo svakom sektoru. Negdje malo manje a negdje više, ali mislim da je jako prisutna", rekla je Mustafa.

Ona kaže da su dokazi, činjenice, izvještaji raznih domaćih i međunarodnih organizacija, koji govore o korupciji na Kosovu se ne uzimaju u obzir od strane nijedne odgovorne institucije za borbu protiv korupcije.

"Nema interesovanja jer ukoliko je sama institucija uključena u afere svaki dan, u afere korupcije, onda, naravno, da se ne očekuje da će reagirati i preduzeti neku akciju", naglasila je Mustafa.

Organizacija "Transparency International" koja vrši mjerenje indeksa percepcije korupcije u 177 zemalja, u svom najnovijem izvještaju rangirala je Kosovo na 111. mjestu, što predstavlja visok nivo korupcije.