Najgore je u kantonu Ženeva

Umješanost Albanaca iz Albanije, sa Kosova i drugih mjesta u kojima žive Albanci u različite kriminalne radnje u Švicarskoj je zabrinjavajuća. Trenutno u državnim zatvorima u ovoj zemlji se nalazi preko hiljadu Albanaca, uglavnom sa Kosova, dok se svakog dana hapse zbog prodaje droge mnogi Albanci iz Albanije. Samo tokom prošle godine uhapšeno je i tretirano preko tri hiljade Albanaca sa Kosova za razne kriminalne aktivnosti.

"Uprkos padu organizovanog kriminala broj lopova i delikvenata u Švicarskoj i dalje je zabrinjavajući, posebno u kantonu Ženeva", izjavila je na posljednjem sastanku s međunarodnim novinarima šefica policije u Ženevi, Monica Bonfanti.

Prema Ženevskoj policiji i drugih kantona u Švicarskoj, ovi lopovi svoje kriminalne aktivnosti vrše po kućama, stanovima, parkinzima, itd... Među uhapšenima i u zatvorima u Ženevi su uglavnom osobe optužene za krađu a dolaze uglavnom iz zemalja Balkana, sa Kosova, iz Srbije, Rumunije, Makedonije, Albanije, Bugarske... ali ima i iz Afrike i drugih pravoslavnih zemalja bivšeg SSSR-a, Rusije, Gruzije idr.

Prema policijskom dnevnom biltenu kantona Ženeva, ne prođe dan a da neki prodavac droge iz Albanije ne bude uhapšen, a bude ih i po 40 mjesečno, dok se Albanci sa Kosova hapse zbog drugih krivičnih djela.

Prema podacima Policije u švicarskim zatvorima, u više od 30 zatvora, trenutno se nalazi preko 1000 Albanaca, uglavnom sa Kosova, koji izdržavaju kaznu u ovim zatvorima. Samo u zatvoru u Ženevi, među 500 zatvorenika, oko 120 je Albanaca, rekao je Constantin Franziskakis, direktor zatvora "Champ-Dollon".

Dalje, najčešće u slučajevima hapšenja zbog krađe su osobe sa Kosova i iz Srbije. Prema ovim izvještajima samo u kantonu Ženeva svakog mjeseca bude uhapšeno preko 40 lopova i delikvenata sa Kosova, ili preko 500 Albanaca sa Kosova godišnje, dok na nivou Švicarske u 26 kantona, prošle godine, na osnovu izvještaja kantonalnih policija bilo je uhapšeno preko tri hiljade Albanaca sa Kosova zbog raznih djela.

/preshevajone/