Transakcija izvršena za 8 minuta

Zvaničnici Ministarstva za infrastrukturu uspjeli su prvo primijetiti krađu preko 2 miliona eura iz Državnog trezora. To je zato što je ministarstvo na čelu s Arbanom Abrashijem primijetilo da nedostaje nekoliko miliona koji su bili namijenjeni nekim

Labinot Gruda jedan je od osumnjičenih za "isparavanje" 2 miliona eura iz budžeta Trezora Republike Kosovo.

U spisu Državnog tužilaštva navodi se da je Gruda u periodu od 8 minuta uspio da prebaci preko 2 miliona eura na račun kompanije "LDA Group Shpk" sa sjedištem u Lapušniku. Prema riječima advokata odbrane, Gruda je bio u njegovom uredu s još 12-13 ljudi.

Gazeta Express navodi da je za dvojicom vlasnika kompanije "LDA Group Shpk", Kadrijem Shalom i Valonom Shalom raspisana potjernica i da se traga za njima.

Prema izvorima iz tužilaštva, sumnja se da se obojica skrivaju u Turskoj.

Kako list navodi, njih dvoje su ranije pobjegli u Tursku gdje su počeli da troše novac ukraden iz Trezora Kosova.

Dvojica vlasnika kompanije "LDA Grupe", prema izvorima iz tužilaštva, tamo su počeli da kupuju automobile i dospjeli su pod lupu istražitelja kada su obavili jednu kupovinu.

Ali kako se dogodilo da se otkrije krađa dva miliona iz Trezora izvršena 9. oktobra.

Prema informacijama lista Express, takvu su krađu otkrili službenici Ministarstva za infrastrukturu.

Iz ovog ministarstva primijetili su da im nedostaje nekoliko miliona koji su bili namijenjeni za neke druge projekte, dok su primijetili da je transfer od dva miliona izvršen u kompaniju s kojom nisu imali ugovorne odnose.

Kako Express saznaje, novac je nedostajao projektu za rekonstrukciju puta "Prizren - Prevalac", čiji je ugovor potpisan 9. septembra.

Ministar infrastrukture Arban Abrashi sinoć je govorio o ovom slučaju.

"Službenici Ministarstva primijetili su sumnjivu transakciju koja se ne podudara ni sa jednim projektom i kojoj nedostaju sredstva iz drugih projekata. Čim je primijećena ova transakcija, obavijestili smo Trezor i druga sigurnosna tijela", rekao je Abrashi na Rtv Dukagjini.

Labinot Gruda je trenutno u pritvoru na mjesec dana odlukom Osnovnog suda u Prištini. Za dvojicom vlasnika kompanije koja je primila novac se traga, dok je istraga proširena na punih 40 ljudi.

/GazetaExpress/