Rekonstrukcija vlasti na Kosovu nastavlja se smjenom guvernera Centralne banke Kosova i izvršnog direktora Kosovske agencije za promet ljekova.

Prijedlog za smjenu prvog čoveka Centralne banke Kosova dogovoren na relaciji premijer - predsjednik Kosova i međunarodne kancelarije u Prištini, piše prištinski list Ekspres, a prenosi KiM radio. “Zahtev za smenu guvernera uskoro će biti predat Skupštini Kosova na razmatranje. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je od svih predstavnika vlasti da podrže smenu guvernera."

Predsjednik Vlade Kosova je već sa koalicionim partnerima dogovorio smenu Rexhepija i o tome je razgovarao i sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, rekao je neimenovani izvor listu Ekspres.

List saznaje da je Rexhepi samoinicijativno zatražio razrešenje zbog “porodičnih problema”.

Osim guvernera Centralne banke Kosova prištinska štampa danas najavljuje da će uskoro doći i do smene izvršnog direktora Kosovske agencije za promet llekova Zehadina Gashija.

Odluka o njegovoj smeni doneta je, kako se navodi, “poslije opšte procjene da je agencija pokazala nizak učinak u ispunjavanju svojih obaveza, kao i na osnovu materijalnih dokaza o vođenju tendera”, navodi štampa.

Kaže se da je ova agencija tokom proteklog perioda nezakonito dodeljivala dozvole za rad medicinskim ustanovama mimo zakonske procedure.

Da podsjetimo, rekonstukcija kosovske Vlade je počela početkom aprila.