Iako, zvaničnici Kosova i Srbije stalno najvaljuju da će Međunarodni sud pravde izreći svoje savjetodavno mišljenje o legalnosti Kosova u aprilu, odnosno najkasnije do juna mjeseca, ipak će izgleda morati da se sačeka na ovu presudu do avgusta mjeseca.

Prema listu "Expres" iz istih krugova se najavljuje novo pomjeranje.

"Signali koji dolaze iz Haga pokazuju da Međunarodni sud pravde neće završiti posao do kraja avgusta", citira se u srijedu jedan zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Srbija ne treba biti prevarena da se "tuku" zemlje EU koje su priznale nezavisnost Kosova, zato što su njeni značajni partneri, kazao je Milan Pajević iz centra za međunarodna pitanja i bezbjednost (ISAC fond).

"Polazna ideja za model suradnje Srbije i Kosova, kao model dvije Njemačke, je da dvije strane, u duhu tolerancije, realizuju suradnju u važnim oblastima. Potrebno je pronaći sredinu između onoga da Beograd ne prizna Kosovo, a da zbog toga nemmaju posljedice ni Srbija ni Kosovo", kaže Pajević u svom autorskom tekstu.

Prema njegovim riječima ne smije biti ugroženo članstvo Srbije u EU, jer takve procjene, da je samo Evropa pravi okvir da se prevladaju nacionalne podjele i frustracija.

On je kazao da treba da se pazi kojom se političkom retorikom Beograd  obraća međunarodnoj javnosti, pogotovo kada se poziva na Generalnu Skupštinu za novu rezoluciju o Kosovu, odmah nakon što Međunarodni sud pravde da svoje mišljenje.

"Ove i slične izjave iritiraju evropske partnere, koji treba da odluče o mnogim fazama prije nego Srbija uđe u procese evropske integracije", kazao je Pajević.