Javna preduzeća su najkorumpiranije institucije na Kosovu pokazuje godišnji izvješaj koji je objavila kosovska Agencija za borbu protiv korupcije.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Hasan Pretani, je predstavljajući izvještaj, kazao da su najčešći slučajevi korupcije u kosovskim institucijama tokom 2011. godine otkriveni u javnim preduzećima, posebno u oblasti javnih nabavki.

"Od 160 slučajeva, 60 se odnosi na korupciju u javnim preduzećima, u lokalnim institucijama 56, u Vladi Kosova 30, 11 slučaja u vezi sa sudovima i 3 se odnose na tužioce", kazao je Pretani novinarima u Prištini.

Prema njegovim riječima Agencija je evidentirala 121. funkcionera na Kosovu. Na listi osumnjičenih gotovo da nema ljudi koji se ne nalaze na nekoj značajnoj poziciji u svim kosovskim institucijama: načelnici, gradonačelnici i službenici opština, sudije, policajci, direktori nekoliko preduzeća.

Prema riječima Pretanija Agencija za borbu protiv korupcije nije oklijevala da javnosti objavi informacije o korupmiranima, ali da je veći problem nastavak sudskog procesa protiv osumnjičenih.

On je kazao da je Agencija u pet slučajeva zahtjevala da se zbog korupcije pokrene disciplinski postupak protiv sedam visokih funkcionera kosovskih institucija.