"Društvo Novinara Kosova i Metohije" (DNKiM), ogranak Udruženja Novinara Srbije je danas saopštilo da se oštro protivi usvajanju Zakona o RTK u Skupštini Kosova, a koji predviđa otvaranje jednog kanala na srpskom jeziku, RTK 2.

Putem saopštenja za medije ovi novinari su izjavili da će kanal na srspkom jeziku biti kontrolisan od strane menadžmenta RTK-a kao i od strane vlasti u Prištini.

"Usvojeni Zakon o Radio televiziji Kosova (RTK) uskaćuje medijske slobode, on je diskriminatorski i protiv njega se treba boriti sudskim putem i bojkotom", poručuju iz DNKiM-a.

"Skupština Kosova usvajanjem Zakona o RTK izvršila je jedan od najgorih oblika diskriminacije i pokušaj da se ograniče medijske slobode i pravo Srba na slobodno i nezavisno informisanje, koje je garantovano lokalnim i međunarodnim zakonima. Kršenje Ahtisarijevog plana i sopstvenih zakona kojima je jasno definisano da se Srbima na Kosovu morao obezbjediti, jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku jasno pokazuje da su i ovoga puta etnički ciljevi iznad zakona i demokratskih načela", navodi se u saopštenju.

“Svi zahtjevi koji su potreba srpske medijske zajednice su pogaženi, jer je televizija na srpskom jeziku sastavni dio RTK, koji nije nazavisan u finansijskom, programskom ali ni u kadrovskom smislu. Kanal na srpskom jeziku nema svoj upravni odbor koji bira direktora, sjedište “televizije na srpskom jeziku” nije Gračanica nego Priština, upravljačku, uređivačku i programsku politiku vodiće sadašnje rukovodstvo RTK. Zakonom koji je usvojen u Skupštini Kosova krivotvorena je odrednica iz Ahtisaarijevog plana po kojoj kanal na srpskom jeziku pripada srpskoj zajednici".

Oni su upozorili da će pokrenuti sudski postupak protiv ovakvih zakonskih rješenja pred svim relevantnim lokalnim i međunarodnim sudovima i drugim institucijama, kao i bojkot RTK 2. U međuvremenu ostale manjinske zajednice zatražile su juče otvaranje RTK 3.

/indeksonline/