Po prvi put, od kada je postao ambasador SAD-a na Kosovu, Christopher Dell je progovorio otvoreno i kako je i sam rekao "ozbiljno" o korupciji na Kosovu.

Tokom svečanosti proglašenja novih sudija i tužioca na Kosovu, on je bacio "crnu senku" na sav politički i društveni spektar zemlje za koji je rekao da je zapao u korupciju.

Prema riječima Della svi govore o korupciji ali niko se ne bori protiv nje, prenosi KTV.

"Stavovi prema korupcije se trebaju promijeniti. Ne može se držati stav da je 'korupcija samo kada neko drugi to radi'. Svi članovi političkih stranaka uperuju prste jedni u druge kazujući da su oni drugi korumpirani. No, neki od onih koji upiru prstima su vrlo spremni da napune glasačke kutije, da pronađu članovima svojih porodica neko mjesto u Vladi i da omoguće prijateljima dobijanje poslovnih profitabilnih ugovora kada je u njihovom interesu", rekao je Dell.

On ne isključuje niti jednu stranku ovim tvrdnjama, a takođe optužuje i medije kao neodgovorne. Sve to, prema Dellovim riječima utiče na ekonomski propast Kosova pošto nijedan strani investitor ne želi investirati u jednu zemlju gdje korupcija ostavlja pustoš za sobom.

S druge strane, predsjednica Atifete Jahjaga koja je sudjelovala na ovoj ceremoniji, dala je svoje garancije da će se na kosovu poštovati zakon i Ustav i uputila apel 56-ero certifikovanih sudija i tužioca da njihov prijatelj bude samo zakon i Ustav Kosova.