Hrvatska će u decembru pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu svjedočiti u korist Kosova, što će, najvjerovatnije, izazvati novo zaoštravanje odnosa sa Srbijom, pišu hrvatski mediji.

Mediji navode da hrvatsko pojavljivanje pred tim sudom u Beogradu neće biti dočekano blagonaklono, pa su u Zagrebu već spremni na negative reakcije.

Hrvatska je jedina država bivše Jugoslavije koja će učestvovati u raspravi, ali u toj raspravi neće reći ništa novo, već će ponoviti razloge koje su prilikom priznavanja Kosova, marta 2008, mjesec dana nakon što su u Prištini proglasili nezavisnost, iznjeli predsjednik Stjepan Mesić i tadašnji premijer Ivo Sanader, naveli su mediji.

Od Međunarodnog suda pravde traži se savjetodavno mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu s međunarodnim pravom, ali mišljenje tog suda nije obavezujuće i ne može natjerati zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku ponište, napominju mediji.
 
U saslušanjima zakazanim od 1. do 11. decembra stavove će obrazložiti 29 zemalja - one koje su priznale Kosovo i one koje nisu.