Srbija razmišlja da uopšte ne pokuša da organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja. To je zato što iziskuje veliki napor jer se u isto vrijeme održavaju i parlamentarni izbori što bi moglo dovesti do toga da se ne održe ni lokalni ni parlamentarni izbori.

Postojanje dileme Beograda spram organizacije lokalnih izbora na Kosovu iznio je na vidjelo dana u nedjelju beogradski list "Blic".

"Najsigurnija odluka vlasti u Beogradu će biti da se ne održe lokalni izbori, jer će cijeli izborni proces na Kosovu doći pod znak pitanje", navodi list svoje dobro informirane izvore.

Prema beogradskom listu, ako Beograd insistira na tome da se i lokalni izbori održe na Kosovu, izborni materijal može biti konfiskovan na graničnim prelazima.

"Baš je na ovakvom scenariju igrala Vlada u Prištini, koja, na insistiranje Beograda za održavanje lokalnih izbora, vidi priliku da se u srpskim naseljima ne održe nikakvi izbori".

Kontaktiran od strane lista "Koha Ditore", zamjenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi izjavio je u nedjelju kako Priština neće dopustiti sjevernom susjedu da organizuje bilo kakve izbore na teritoriji Kosova.

"Mi smo izrazili stav da nikakve izbore od strane Srbije, niti lokalne niti parlamentarne nisu dozvoljeni i nezakoniti su i bez pravnog i političkog su efekta, i naravno nemaju demokratski legitimitet", bio je kategoričan Kuçi.

"Ovaj stav također smo jasno stavili do znanja i našim partnerima koji razumiju sve pravne i činjenične situacije na Kosovu."

Oliver Ivanović, državni sekretar u takozvanom Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije rekao je za list da će izbori biti održani kao i ranije. On je rekao da odnosi Kosovo-Srbija nisu međudržavni. Dakle, bio je protiv forme organizacije izbora od strane drugih institucija, sem srpskih.

"Smatramo da je Kosovo dio Srbije i na temelju toga Srbija će organizirati izbore na Kosovu, kao i u Vojvodini, ili bilo kojem drugom dijelu Srbije", rekao je Ivanović.

"Posebno govorim o predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su se održali jedno desetak puta, i nikada nismo imali problema".

Svoje protivljenje o organizaciji izbora od strane Srbije u srijedu je izrazio i premijer Kosova, Hashim Thaçi. On je rekao da oni provociraju sukob, dok je i Skupština u četvrtak usvojila rezoluciju protiv njihovih održavanja. Čak su i službeni Bruxelles, ali i Washington, kao i zemlje EU-a ponaosob, izjavile da bi održavanje takvih izbora Srbije bilo protivno međunarodnom pravu.

Jedan izvor lista je rekao da premijer Thaçi je izvijestio službeni Bruxelles da organiziranje izbora od strane Srbije će se suočiti sa snagom koje Kosovo ima. Prema njegovim riječima, to će jasno staviti do znanja i specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo, Samuel Žbogar, u narednom izvještaju u Bruxellesu.

"Čak i u drugim susretima, ali i onim kojima je imao sa predstavnikom EU, premijer je jasno stavio do znanja da neće dopustiti održavanje lokalnih izbora na Kosovu", rekao je izvor.

"Rekao sam da će to spriječiti uz pomoć policije".

Kada su srbijanske vlasti raspisale izbore i za Kosovo, oni su zatražili saradnju s UNMIK-a, kako bi poduzeli sve potrebne radnje za njihovo održavanje. UNMIK se dosada nije javno oglasio povodom ovog zahtjeva. Jedan izvor je rekao da će oni odbiti saradnju.

"Nikako se ne mogu realizirati ukoliko oni nisu organizirani od strane domaćih institucija, gdje bi mogao biti uključe i OSCE, Evropska komisija, ili neko drugi. Znači kako se radi u drugim državama", rekao je zamjenik premijera, Hajredin Kuçi.

"A što se tiče lokalnih izbora oni se ne mogu održati niti u saradnji niti u koordinaciji".

S druge strane, Oliver Ivanović je izjavio da ljudi u Prištini ne trebaju zatvarati oči, kako je rekao pred realnošću. Izjavio je da Kosovo nije država. Ipak, nije bio sasvim siguran da će Srbija čvrsto održati sadašnji stav, ili će odustati od organizacije lokalnih izbora.