Kosovska Energetska korporacija (KEK) je najavila da će od aprila povećati cijenu električne energije, ali još uvijek ne zna tačno za koliko posto, javlja Radio Slobodna Evropa.

Viktor Buzhala, glasnogovornik Korporacije, kaže da su poslali tri opcije u Ureda za regulaciju energetskih djelatnosti (URE), oko podizanja tarifa električne energije. KEK, kaže Buzhala je zatražio da električna energija poskupi za 23, 12 ili 9 posto.

"Ove konstatacije su došle na osnovu tarifne metodologije, odobrene od strane Ureda za regulaciju energetskih djelatnosti koje su bile obvezujuće za KEK. Uvidjevši tešku socijalnu situaciju, mi smo napravili ove varijante, jer realni rast bi trebao biti 23 posto, ali imamo kompromis, da rast bude eventualno 9 do 12 posto", kaže Buzhala.

Međutim, ti prijedlozi mogu biti izmjeninjeni od strane Ureda za regulaciju energetskih djelatnosti.

Adelina Murtezaj, glasnogovornica ovog Ureda priznala je da je zahtjev KEK-a stigao u tri varijante za povećanje cijene električne energije. Nakon razmatranja zahtjeva, Ured za regulaciju energetskih djelatnosti, kaže ona, procjenio je da tarife električne energije budu 7,6 posto skuplje od dosadašnjih.

No, KEK se ne salže sa prijedlogom Ureda za regulaciju energetskih djelatnosti. Viktor Buzhala kaže da bi povećanje trebalo biti dvocifreno.

"Ne slažemo se s ovim porastom i očekujemo da konačno povećanje bude 11. 6 posto", kaže Buzhala.

Što se tiče upozorenja KEK za poskupljkenjeskupe električne energije, neke nevladine organizacije su reagirale i ne slažu se sa zahtjevom jer smatraju da zahtjev KEK za poskupljenje do 23 posto ne oslikava realne troškove proizvodnje električne energije.