Građani Kosova, u najmanju ruku i ove godine ne mogu nigdje bez viza, a obećano im je drugačije. Brojni zastoji na području pravosuđa, vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao glavnih kriterija za liberalizaciju viznog režima još jedno duže vrijeme će onemogućavati građanima Kosova da se slobodno kreću u zoni Šengena, piše Zëri.

U januaru ove godine ministrica za evro integracije, Vlora Çitaku je tokom intervjua za medije rekla da "vjeruje da će do kraja 2012. godine Kosovari moći izi slobodno bez viza". Ona je čak bila i uvjerena da je službena Priština svjesna da kriteriji koje Kosovo mora ispuniti, a koji su zatraženi od strane međunarodne zajednice su teži u odnosu na one koji su bili traženi od zemalja u regionu.

No, jedan međunarodni izvor rekao je da je za "Zëri" da Kosovari ne trabaju "sanjati" da će moći ići bez viza još najmanje 24 mjeseci.

"Upitam se uvijek kada čujem izjave zvaničnika sa Kosova, koji kažu da će Kosovo uskoro dobiti viznu liberalizaciju. Prvo, vi niste ni približno zadovoljili kriterije za liberalizaciju, a drugo, i da ste ispunili onda liberalizacija nije moguća još ni za 20 mjeseci".

Ovaj međunarodni zvaničnik je rekao da zvanični čelnici Vlade imaju ozbiljan problem s vladavinom prava i manje problema oko pitanja upravljanja granicom. Prema njegovim riječima, dok vladavina prava ne bude na zadovoljavajućem nivou, građani će biti žrtve politike.