"Ako Srbija želi da postane članica Evropske unije (EU), od odlučujuće je važnosti da nastavi dijalog sa Kosovom, ali i da ga uspješno okonča", istakao je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, koji smatra da bi do konačnog rješenja trebalo doći korak po korak.

Jagland je napomenuo da članica EU ne može postati zemlja koja ima sukob sa susjedima i potvrdio da je na Balkanu izuzetno važan i proces pomirenja, ukoliko Srbija želi da se pridruži Uniji.

Jagland je takođe ocjenio da bi trebalo pustiti da se odvija dijalog Beograda i Prištine i ići korak po korak u tom procesu. Dakle, bilo bi pogrešno sada preći na razgovore o konačnom rješenju, precizirao je Jagland, ocjenjujući da je mnogo bolje biti pragmatičan, ići korak po korak i na kraju procesa naći konačno rješenje problema.

Upitan o idejama podele Kosova ili autonomije njegovog sjevernog dela, Jagland je odgovorio da stvari nije dobro prejudicirati, jer priče o konačnim rješenjima mogu naneti štetu dijalogu Beograda i Prištine i procesu pomirenja u regionu.