Nacrt zakona o gradnji, odobren od strane Vlade dan prije, koji se očekuje da bude usvojen i od strane Skupštine Kosova, od strane Asocijacije Arhitekata Kosova ocjenjen je samo kao zakon koji će legalizovati korupciju, haos izgradnje i samo će pogoršati budžet zemlje, piše Zëri.

Na osnovu ocjene ove Asocijacije, ovaj zakon je izrađen od strane nekvalificiranih osoba i uopšte nije uzeo u obzir potrebe države Kosovo. Ova Asocijacija je putem e-maila uputila pismo članovima Parlamentarne Komisije da ne odobre ovaj Nacrt-zakona, koji prema njihovim riječima, omogućuje vladavinu građevisnkog i urbanističkog haosa.

Valdet Osmani, predsjednik Asocijacije rekao je da oni žele znati ko je napisao ovaj novi zakon i zašto se ne provodi prethodni zakon. Prema njegovim riječima, stalno se do dana današnjeg radilo protivu prethodnog zakona a prethodni zakon je praktičniji od ovog novog, ali prema njegovim riječima, trebalo je samo da se ne krši zakon.

On je rekao da novi zakon zahtijeva preliminarnu analizu, a da oni traže samo da vide ovaj zakon.

"Ne izrađuje se novi zakon, već se legalizuje korupcija, građevisnki haos i pogoršava se budžet zemlje", rekao je Osmani.

"Zëri" je osigurao i e-mail koji je poslat ovim institucijama, kao i ministru Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja, na čijem je čelu Dardan Gashi, od kojih su tražili da vide ovaj Nacrt-zakona.

U tom pismu, ova asocijacija, tvrdi da je u kontinuitetu bila ignorirana od strane ministra Gashija, koji im je onemogućio da budu dio radne grupe.

"Pošto i sam pravilnik Vlade i Ustav dopuštaju, mi smo više puta zatražili da kao profesionalna organizacija budemo uključeni u ovu radnu grupu, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog planiranja nam nije odgovorilo i nije nas uključilo u izradi ovog zakona", stoji u ovom pismu.

Također, u e-mailu se navodi da ovaj Zakon nije u skladu sa smjernicama i praksom EU.

S druge strane, ministar Gashi je Asocijaciju nazvao neprofesionalnom, a ne eksperte koji su radili na ovom zakonu. On je rekao da ovaj zakon daje olakšanje u dobivanju dozvola, poslovanje koja imaju veze sa građevinskim dozvolama i da zakon podržava Vladinu namjeru da Kosovo bude u Top-40 do 2014. godine.

Gashi je za "Zëri" rekao, da što se tiče primjedbi da je ovaj zakon u suprotnosti s evropskim zakonodavstvom, prema njegovim riječima, to pokazuje neprofesionalnost Asocijacije.

Prema riječima Gashi, ova Asocijacija ima rutinu da se stalno žali, bez obzira o čemu je riječ.

"Prethodni zakon je imao dosta nedostataka. Komentari Asoijacije da je prethodni zakon bio dobar pokazuju njihovu neprofesionalnost", rekao je Gashi i dodao da je prethodni zakon uzročnik ovog haosa i ove korupcije.

Uprkos izjavama, ministar Gashi je pozvao sve eksperte na ovom području koji misle da se nešto treba promjeniti u ovom zakonu prije usvajanja u Skupštini mogu se uključiti i dati prijedloge.