Pametne investicije. Polako ali sigurno. Katar je kupio Britaniju. Mala država s Bliskog istoka posjeduje banke, gasne kompanije, Londonsku berzu, najskuplje kvartove, robne kuće, prodavnice, pa čak i Olimpijsko selo. Katar je već u Britaniju investirao oko 10 milijardi funti, a u planu je još investicija.

Spas od krize

Britanski mediji navode da će zgrada Shard biti najviša u Evropi kada se završi za nekoliko nedjelja, a nju gradi Katar.

Istočno od tog solitera bogata država posjeduje dijelove Canary Wharfa, finansijskog kvarta. Kad je britanska Barclays Bank bila u nevolji tokom finansijske krize 2008, Katarska investiciona agencija (KIA) otkupila je većinu dionica i spasla jednu od najvažnijih finansijskih institucija na Ostrvu.

U blizini Stratforda nalazi se i Olimpijsko selo, koje će preći u vlasništvo KIA nakon završetka Olimpijade 2012.

Katar je vlasnik i jedne od najpoznatijih robnih kuća u Britaniji - "Harrods".

Zapadno od njihove zgrade u Londonu nalazi se kvart takozvani Nambr 1 Hyde park, gdje se nalaze najskuplji stanovi na svijetu, a njihovi vlasnici su državljani Katara. Oni posjeduju 20 odsto Londonske berze, a u njihovom vlasništvu je i 20 procenata najvećeg tržnog lanca u zemlji, "Camden market".

Počasti za emira

U posljednje dvije godine Katar je postao najveći uvoznik tečnog prirodnog gasa u Britaniji. Prošle godine čak 85 odsto tečnog prirodnog gasa katarska kompanija "Liquefied Natural Gas" uvezla je u Britaniju iz Katara, a očekuje se da će ove godine taj broj biti i veći.

Iako je mala i vojno nebitna zemlja, Katar ima važno mjesto u svijetskoj politici s obzirom na to da je u dobrim odnosima sa skoro svim zemljama svijeta. Tokom prošlogodišnje posjete Britaniji katarski emir odseo je u dvorcu Windsor britanske kraljice Elizabete II uz pune počasti.



Najbogatija zemlja

Katar je najbogatija zemlja na svijetu, zahvaljujući tome što ima zalihe gasa i naftu. Ima 1,7 miliona stanovnika, a po površini je manji od Belgije. Bruto nacionalni dohodak u Kataru dostigao je 88.000 dolara po glavi stanovnika.

Šta sve Katar ima u Britaniji

1. "Harrods", robna kuća, koju je nekad posedovao Muhamed el Fajed
2. Shard, soliter koji će uskoro postati najviša zgrada u Evropi
3. No 1 Hyde park, blok sa najskupljim stanovima na svetu
4. Londonska berza, Katar ima 20 procenata
5. "Camden market", lanac prodavnica u kojem Katar ima 20 odsto dionica
6. Olimpijsko selo, Katar će postati vlasnik poslije Olimpijskih igara ove godine
7. Banke Sainsbury i Barclays, veliki investitori
8. "Liquefied Natural Gas", najveći snabdjevač gasom u Britaniji