Predsjednica Skupšine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore u opštinama i gradovima u kojima je lokalnoj samoupravi istakao mandat, uključujući i opštine na Kosovu, koji će biti održani kada i parlamentarni, 6. maja.

Đukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 17 opština u Srbiji (uključujući i 5 opština na Kosovu) jer u njima nije još istekao mandat lokalnoj samoupravi, prenosi Tanjug.

To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje, Ruma, a na Kosovu neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Mitrovici i Novom Brdu.

Predsjednica parlamenta je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa UNMIK-om preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovodnjeme izbora na Kosovu.

I predsednik Srbije Boris Tadić je prethodno raspisao parlamentarne izbore za 6. maj, a za isti datum izbore za Skupštinu Vojvodine raspisao je predsjednik tog tijela Šandor Egereši.

O odluci Srbije za održavanje lokalnih izbora na Kosovu očekuje se protivljenje kako domaćih tako i međunarodnih institucija na Kosovu.

Održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu vidi se kao pokušaj jačanja srpskih paralelnih struktuta za čije su ukidanje vlasti Kosova tražile pomoć od SAD-a i EU-a.