Komandant južnog krila NATO-a, admiral Mark Fitzgerald izjavio je danas u Prištini da je svaka paralelna struktura prijetnja za bezbjednost i siguran ambijent. On je, također kazao da je obaveza na lokalnim institucijama da za nekoliko godina odluče kako će nazvati Bezbjednosne snage Kosova.

Komandant južnog krila NATO-a, admiral Mark Fitzgerald je ponovio još jednom svoj stav da su paralelne strukture na Kosovu neprihvatljive.

Prilikom kratkog boravka u Prištini Fitzgerald je ponovio da je NATO uznemiren postojanjem paralelnih struktura koje su opasnost za bezbjednost Kosova i najavio da će KFOR reagovati ako se te strukture budu ponašale nasilnički.

"Svaka paralelna struktura je prijetnja za bezbjednost i siguran ambijent. Prvo, institucije koje nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 su ilegalne i predstavljaju prijetnju za sigurnost. Mi u NATO-u smo zainteresovani za sve ono što doprinosi demokratskom i jedinstvenom Kosovu", rekao je američki admiral. 

On je izjavio i to da su Bezbjednosne snage Kosova dosta uznapredovale i prema njegovim riječima, biće pod nadzorom NATO-a još jedno izvjesno vrijeme. To, kako će se one zvati i da li će to biti vojska Kosova, Fitzgerald nije dao jasan odgovor.

On je kazao da nakon izvjesnog vremena kosovske institucije treba da se pozabave time. Admiral Fitzgerald se prilikom ove posjete Prištini susreo i sa komandantom KFOR-a generalom Markusom Bentlerom.