Na sastanku u Zagrebu sa slovenačkim predsjednikom Danilom Turkom, predsjednik Fatmir Sejdiu je razgovarao o suradnji između dveju država, kao i podršci koju ova zemlja može pružiti Kosovu u procesima evroatlantske integracije.

"Republika Kosovo je opredjeljena za postizanje standarda koji se traže od Evropske unije i NATO-a, dok Slovenija predstavlja dobar primjer kako se ti standardi ispunjavaju", kazao je Sejdiu.

On je ponovo potvrdio da su odnosi između Slovenije i Kosova jako dobri i da postoje svi uslovi za nihovo produbljivanje i intenziviranje u svim životnim oblastima.

Dok je, Turk obećao predsjedniku Sejdiuu da će njegova zemlja nastaviti sa pružanjem podrške Kosovu u njegovim aspiracijama za evroatlantske integracije.

Također je naglasio da će Slovenija pojačati privrednu suradnju sa Kosovom, pozvaviši slovenačke biznismene da i dalje ulažu na Kosovu. Slovenački predsjednik je rekao i to da će se njegova zemlja zalagati da i Kosovo bude obuhvaćeno procesom za liberalizaciju viznog režima.