Iako njemačka Vlada pokušava zadržati dobro mišljenje, njen bivši državni sekretar za Evropu Gernot Erler kritukuju Vladu Kosova. On zahtjeva povećanu kontrolu nad njenim privrednim aktivnostima.

Ocjenjujući stanje na Kosovu, dvije godine od proglašenja nezavisnosti, Erler je u intervjuu za radio "Deutche welle" kazao da je "pozitivna činjenica da se na Kosovu ništa dramatično nije dogodilo".

S druge strane Erler kaže: "Imamo 45 odsto nezaposlenih, broj inostranih investicija je vrlo mali, kultura kažnjavanja kriminalnih djela izostaje, što, kako je prije izvjesnog vremena rekao američki ambasador, može predstavljati neželjenu opasnost za jednu državu".

"Trebamo, također konstatovati lošu činjenicu očekivanja da mnoge probleme možemo rješiti samostalno, nakon rješenja statusa. Moramo pažljivo razmotriti, šta je uradila ova Vlada i prije svega, koje su njene aktivnosti u privrednom životu. Tu imamo nekoliko primjera koje nam mogu umanjiti povjerenje u Vladu i nalažu nam da uspostavimo mnogo veću kontrolu nad njom", kazao je Erler.

On je spomenuo i činjenicu da "mnoge novine pišu o privrednim aktivnostima Vlade, neke od njih nisu unutar zakonskih okira".

"Ono što ja konstatujem je da bi očekivanja od EULEX-a mogla biti mnogo veća od onog što je do sada postignuto i u nekim djelovima Kosova. Kriminal, kao što su nasilje, korupcija, prevare se ne kažnjavaju. To je nešto odlučujuće i uslov stvaranja povjerenja u narodu. Zato je potrebno povećati kontrolu nad Vladom", rekao je Erler.