Kosovska elektroenergetska korporacija saopštila je da Elektroprivreda Srbije "ilegalno" posluje na Kosovu i pozvala potrošače da ne plaćaju račune toj firmi.

KEK je prije tri mjeseca prestao da snabdijeva strujom sjever Kosova. Tada je taj dio Kosova, gdje mahom žive Srbi, strujom počeo isključivo da snabdeva EPS koji potrošačima naplaćuje struju. Potrošači na sjeveru Kosova ovih dana su dobili treći račun EPS-a.

"Na osnovu pravnog i regulatornog okvira iz 2004. godine, KEK je jedini licencirani operator i javni snabdjevač za cijelu teritoriju Kosova. Nijedan drugi subjekat nije licenciran za obavljanje bilo koje od ovih aktivnosti", navodi se u saopštenju KEK-a.

Dodaje se da je to pitanje "vladavine prava", a KEK očekuje da će svi organi za sprovođenje zakona na Kosovu preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo da se podrži vladavina prava.

"Prema tome, potrošači električne energije na Kosovu ne bi trebalo da vrše uplate Elektrokosmetu ili EPS-u, a potrošači treba da zanemare račune koje su primili i sve buduće račune koje primaju od Elektrokosmeta/EPS-a", navodi se u saopštenju.