Nesebično dijelo jednog instruktora joge iz SAD pokrenulo je najveći lanac transplantacije organa u historiji. Ljudi koji nisu mogli da doniraju organe najbližima zbog nepodudaranja, davali su svoje bubrege neznancima. Zauzvrat su njihovi voljeni dobijali organe od kompatibilnih stranaca.

Najveći lanac transplantacije organa koji je ikada urađen sproveden je u Sjedinjenim Američkim Državama i obuhvatio 60 pacijenata i 30 bubrega.

Akcija transplantacije povezala je ljude koji su želeli da doniraju bubrege svojim voljenima, ali to nije bilo moguće, pošto nisu bili kompatibilni.

Umjesto toga, davali su svoje bubrege strancima, a u zamjenu za to njihovi rođaci su dobijali bubreg koji im je odgovarao.

"Lanac 124", kako su povezane procedure nazvane, sproveden je nizom operacija između 15. avgusta i 20. decembra 2011. godine.

Na početku lanca bio je instruktor joge Rick Rosementi kome je, u februaru 2011. godine, koleginica ispričala da je donirala bubreg svojoj prijateljici.

Istinski dirnut ovom pričom, Rosementi je odlučio da donira svoj bubreg potpunom neznancu i tako izazvao domino-efekat.

Naime, njegov bubreg je iz Los Anđelesa "odleteo" do Nju Džerzija gde je presađen jednom 66-godišnjaku. Prije nego što je dobio Rosementijev bubreg, njegova nećaka želela je da bude donor, ali nisu bili kompatibilni.

Zahvalna što je njenom ujaku spašen život, odlučila je da pokloni bubreg potpuno nepoznatoj ženi iz Viskonsina, čiji je bivši momak, uprkos bolnom raskidu, prihvatio da "prosledi dalje" i bude donor u njeno ime.



Novinari NewYork Times-a ušli su u trag gotovo svim karikama u lancu i ustanovili da su muževi donirali organe u ime svojih supruga, djeca umjesto roditelja, nećaci za svoje ujake ili stričeve, a jedna tašta je dala bubreg svom zetu.

Bubrezi su putovali širom zemlje, od zapadne do istočne obale, u specijalnim kutijama sa ugrađenim dži-pi-es uređajima.

Nije bilo moguće da primaoci putuju do bolnice u kojoj se nalazi bubreg, pošto bi to iziskivalo previše vremena, što je značilo da operacije nisu mogle da budu rađene istovremeno.

Cijela akcija se, praktično, bazirala na povjerenju, a isprva su postojali strahovi da bi neki mogli da se povuku iz dogovora čim njihov rođak dobije bubreg.

Na sreću, svi donori su ispunili svoj dio dogovora.