Formula za koju se očekivalo da bude ozvaničena u utorak nema nikakve garancije da će biti prihvaćena od strane pet država Eu koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Do sada Kosovo nije u mogućnosti da potpiše sporazum sa EU kao organizacijom zbog toga što pet njenih članica, Rumunija, Grčka, Španija, Kipar i Slovakija nisu priznale Kosovo kao državu, prenosi "Zëri".

Premijer Hashim Thaçi u nedjelju je putem medija rekao da je spreman da prizna predstavljanje Kosova na regionalnim forumima priznajući i rezoluciju Savjeta Bezbjednosti UN 1244.

Ova rezolucija u tački 4 "potvrđuje da nakon odlaska, jednom određenom broju osoblja vojske Srbije i Jugoslavije biće omogućen povratak na Kosovo kako bi nastavila svoju ulogu u skladu sa aneksom 2".

S namjerom da utiša reakcije javnosti povodom ovoga, Vlada se trudi da objasni da postizanje sporazuma sa Srbijom otvara put Kosovu da od toga momenta može potpisivati sporazume i sa EU.

Izvori "Zëri" iz Brisela rekli su da način kako će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim forumima ne reguliše i odnose EU sa Kosovom.