Bivši američki državni sekretar Madeleine Albright smatra svojim najvećim dostignućem na funkciji šefa američke diplomatije "prekid etničkog čišćenja na Kosovu".

"Ako želite da znate šta smatram najvažnijim od onog što je učinjeno na mjestu državnog sekretara SAD, mislim da je to prekid etničkog čišćenja na Kosovu", rekla je Albright, odgovarajući na pitanje jednog studenta na Moskovskom fakultetu za međunarodne odnose.

Ruska agencija prenijela je da je bivši američki državni sekretar na početku napravila lapsus rekavši "sprovodjenje etničkog čišćenja" umjesto "prekid", što je izazvalo burne reakcije u sali.

Greška je, međutim, brzo bila ispravljena, dodala je ruska državna agencija.

"Željeli smo da riješimo situaciju diplomatskim sredstvima pod okriljem UN, razmatrali smo to pitanje sa ruskim kolegama. Na kraju smo se obratili NATO-u, sproveli uspješnu operaciju i danas ljudi na Kosovu žive slobodno", rekla je Albrightova govoreći o događajima u bivšoj Jugoslaviji.

Bivša šefica američke diplomatije je rekla da je za nju naročito prijatno to što su "poslije vojne operacije NATO-a na Kosovu mnoge novorođene djevojčice dobile ime po njoj".

Istovremeno, Madeleine Albright je priznala da "odluku NATO-a nisu odobrili svi, između ostalog, ona nije zadovoljavala Rusiju".

Madeleine Albright boravi u Moskvi kao član 12-člane ekspertske grupe NATO-a koja priprema novu stratešku koncepciju Alijanse.