Ministrica za energetiku i minerale Justina Shiroka-Pula  odbacila je u srijedu mogućnost privatizacije "Trepče". Ona je ovo izjavila prilikom posjete rudniku  Stantërgut i tom prilikom pustila u rad projekat koji je finasirala Evropska Komisija, a kojeg su realizovale kompanije"Rudist" i "Trepça".

Pula je naglasila da trenutno ova kompanija dobro radi i da će uvijek imati podršku od Vlade i stranih donatora.

Ona je kazala da je oformljena grupa domaćih i međunarodnih stručnjaka koja će realizovati sve mogućnosti koje ima rudnik "Trepča" i izvršiti sve rekonstrukcije kako bi bio održiv.

"Vlada Kosova je u okviru prioriteta dala značaj razvoju rudarstva bazirajući se na iskorišćavanje njegovih resursa, ali imajući u vidu i zaštitu životne saredine", istakla je ministrica Pula.

Ona se zahvalila Evropskoj Komisiji na donaciji, a također je pohvalila odličan rad profesionalnog osoblja rudnika, inženjere i direktora koji su pripremili tehničku ideju i izabrali rješenje za hidraulično punjenje pepela iz elektrana u rudnik Stantërgut.

S druge strane, menadžer Trepče Ferat Shala ocjenio je da je ovo jedan projekat koji otvara perspektivu razvoja, horizonte i proizvodne kapacitete. 

Predstavnik Evropske Komisije Renaud Henoumont je rekao da ovaj projekat nije značajan samo za Trepču već za čitavo Kosova uopšte.

Prema predstavnicima Evropske Komisije ovim projektom će biti otvorena nova radna mjesta.