Nezavisni sindikat pravnika Kosova počeo je sa štrajkom zahtjevajući poboljšanje uslova rada. Prvog dana, radnici u ovom sektoru su obustavili posao od 10 do 11 sati prije podne, izrazivši na taj način nezadovoljstvo zbog malih prihoda i loših uslova na poslu.

Oni su 5. februara odlučili da štrajk traje tri dana, kako bi imali prilike da nadlježnim organima dostave svoje zahtjeve.

"Naši zahtjevi se odnose na povećanje plata za sve radnike u pravosudnom sistemu i njihova nivelizacija sa ostalim državama u regionu, da ne ostanemo državni službenici, kako predviđa prijedlog Zakona o civilnoj službi, sredstva koja po novom pripadaju pravosudnom sistemu koriste službenici koji rade u tom sistemu i da se poštuje Zakon o pravosuđu", kazao je Ismet mehmeti, predsjednik Nezavisnog sindikata pravnika Kosova.

Ovaj sindikat u suradnji sa Udruženjem nezavisnih sindikata Kosova  je u novembru 2009. je započeo štrajk, koji je usmjeren na poboljšanje uslova rada sudskog administrativnog osoblja.

Štrajk je obustavljen 27. novembra 2009. nakon sastanka kojeg su predstavnici štrajkača imali sa zamjenikom premijera Kosova Ramë Manajem, ministricom pravde Nekibe Kelmendi, predsjednikom sudskog Vijeća Rexhepom Haxhimusom, kao i sa direktorom Sekretarijata sudskog Vijeća Halilom Muharemijem, koji su im obećali da će njihovi zahtjevi biti vrlo ozbiljno uzeti u obzir prilikom razmatranja budžeta za 2009. godinu.