Povodom posjete austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera Beogradu u srijedu, 10. februara, austrijski list "Die Presse" objavio je intervju sa premijerom Kosova Hashimom Thaqijem.

U intervjuu za "Die Presse", Hashim Thaqi je rekao "da bi austrijski ministar Beogradu trebao da poruči da prestane vršiti pritisak na kosovske Srbe". On je izjavio da zvanični Beograd isto tako mora obustaviti pomoć i podršku pojedinačnim ekstremistima na sjeveru Kosova.

"Kosovo i Srbija bi kao dvije nezavisne države mogle dobro živjeti jedna pored druge. Zato se Srbija mora koncentrisati na budućnost, na Evropsku uniju, a ne na prošlost i na Kosovo", piše "Die Presse" citirajući premijera Kosova.

Thaqi odgovara i na pitanje da li očekuje da Beograd u budućnosti promijeni odnos prema Kosovu? "Beograd dobro zna da je Kosovo nezavisno", rekao je Thaqi za "Die Presse", dodajući: "Ali, to ne smije otvoreno da kaže jer se pribojava negativnih reakcija u narodu. Međutim, razmišljanja Srba u vezi sa nezavisnošću Kosova počinju da se mijenjaju".

Thaqi se u intervjuu pita "kako je Srbija mogla dobiti bezvizni režim kada se", kako kaže, "mnogi ratni zločinci i dalje šetaju Beogradom. Sa svoje strane Kosovo će", podvlači Thaqi "ispuniti sve svoje obaveze za bezvizni režim, jer ne želi da bude talac birokratskih procedura. Pitanje liberalizacije viznog režima je prije svega ljudsko, a ne političko ili tehničko pitanje", naglasio je Thaqi u intervjuu za austrijski "Die Presse".

Na pitanje lista o aferi koju je pokrenuo Nazim Bllaca koji tvrdi da je radio za tajnu službu UQK-a, koja je kasnije postala obavještajna služba Thaqijeve partije, i da je izvršavao narudžbe za ubistva, premijer Kosova tvrdi da je to bio dio kampanje protiv njegove partije pred lokalne izbore.

"Ponosan sam međutim da su građani ipak za mene glasali. Niko nije povjerovao u laži, koje su širili naši politički protivnici", rekao je, pored ostalog, Thaqi u intervjuu za austrijski list koga "Die Presse", citirajući premijera Kosova, donosi pod naslovom: "Nezavisnost Kosova ne dolazi u pitanje".

(deutsche welle)