Priština je izlepljena plakatima pokreta "Samoopredeljenje", preko kojih se traži pravda za dvojicu demonstranata stradalih u sukobu sa UNMIK policijom 2007.

U Prištini se primjedbe Eulexu upućuju zbog toga što ponovo otvara slučaj Albina Kurtija, lidera pokreta "Samoopredjeljenje". Iz pokreta nevladinih organizacija "Fol"su saopštili da Eulex treba da ima druge prioritete. Primjedbe na račun Eulexa imaju i Srbi na sjeveru Kosova, ali drugim povodom.

"Civilno društvo, a sigurno i svi građani Kosova, ne žele da stvaraju predrasude o radu Eulexa, ili sprovođenja zakona. Ipak, naše ubjeđenje je da je na listi prioriteta Kosova borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u poređenju sa tretiranjem slučaja g-dina Kurti", rekao je Ilir Deda iz KIPRED-a.

Organizacije civilnog društva su se time pridružile kampanji pokreta "Samoopredeljenje" protiv Eulexa, zbog nepreuzimanja slučaja stradanja dvojice demonstranata 2007. godine u sukobu sa policijom UNMIK-a.

Pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" oblepili su Prištinu plakatima ističući svoje negodovanje.

Prošle sedmice su i Srbi na sjeveru Kosova, potpomognuti opozicionim liderima iz Beograda, zatražili dislociranje Eulexa, zbog kako su naveli gubljenja nepristrasnog stava prema statusu Kosova.

U deset dana iz dva centra na Kosovu stvoren je jedinstven stav da je Eulex nepotreban.

Analitičar Behlul Beqaj kaže da iako tako deluje, reakcije iz Prištine i Mitrovice prema Eulexu, nisu u dosluhu, ali će otežati aktivnosti Eulexa, ma koliko se radilo o neformalnim grupama.

Povremeni pritisci na Eulex, prema njegovom mišljenu, ovu misiju stavljaju pred veliki izazov, jer sa jedne strane treba da odigra ulogu u sprovođenju strategije za sjever Kosova, a s druge da demonstrira neselektivan pristup sudskim slučajevima i rješavanju problema na Kosovu.