Odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine donijeta je u skladu s nacionalnim interesima Crne Gore i regiona, rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

"Svoju politiku prema Kosovu, Crna Gora vodi u skladu sa nacionalnim interesima države, interesima u regionu i realnim političkim činjenicama", rekao je Đukanović .

"Naša procjena je da je odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Kosovom u našem nacionalnom interesu i u skladu sa onim što su naši interesi u regionu. U našem nacionalnom interesu je da vodimo realnu politiku bez obzira na emocije ", izjavio je Đukanović.

On smatra da iščekivanje ne može da pomogne Srbiji da zaštiti svoje interese na Kosovu onako kako ih danas, kako je rekao, vidi državno rukovodstvo Srbije.

Đukanović je rekao da Crna Gora u odnosima s Kosovom slijedi ono što su realne činjenice, a to je da je Srbija Rezolucijom 1244 izgubila Kosovo.

"Tada je Kosovo veoma jasno i precizno izuzeto iz pravno-bezbjednosno političkog sistema Srbije", naveo je crnogorski premijer i dodao da Crna Gora veoma vodi računa o regionalnoj stabilnosti .

Prema njegovim rečima, Crna Gora je potpuno samostalno donijela odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i uspostavljanju dipolmatskih odnosa.  Taj čin je bio samo logična posljedica odluke o priznavanju nezavisnosti.

"Ovo nije nova odluka, već to je od 2008. godine kada je Ministarstvo inostranih poslova donijelo odluku o uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Utoliko nas je iznenadila oštra reakcija jednog dijela javnosti Srbije, zato što smo očekivali da se podrazumijeva i u crnogorskoj i u srbijanskoj javnosti uspostavljanje diplomatskih odnosa kada prethodno priznate jednu državu, kao što je vlada Crne Gore donijela odluku o priznanju Kosova", rekao je Đukanović.

On je u naglasio da građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi ne mogu imati status nacionalne manjine jer to nije u skladu sa ustavnim sistemom države.