Ministar odbrane Estonije Jak Avikso je ocjenio da je Kosovo zabilježilo napredak u svim oblastima, obećavši da će njegova zemlja u zavisnosti od potreba pružiti podršku u izgradnji kapaciteta Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS).

Estonski ministar se je sastao sa ministrom bezbjednosnih snaga Fehmi Mujotom.

Nakon sastanka, ministar odbrane Estonije je ocjenio da su se Kosovske bezbjednosne snage dosta razvile i da idu naprijed ka ostvarenju svojih ciljeva.

„Estonija je počela sa izgradnjom svojih sigurnosnih snaga prije 18 godina i još uvijek nismo postigli ciljeve koje smo zacrtali. Nastavite sa radom, imaćete našu podršku“, kazao je Jak Avikso.

On je kazao da je došao na Kosovo u vezi smanjenja broja estonskih vojnika na Kosovu koji djeluju u okviru KFOR-a, ocjenivši da je smanjenje međunarodnih trupa znak napretka.

Ministar Fehmi Mujota, nakon što se je zahvalio državi Estonije za doprinos koji je dala sa svojim vojnicima u okviru KFOR-a, rekao je  da je mnogo vrijedno što Estonija u skladu naših potreba pruža podršku u izgradnji i podizanju kapaciteta KBS-a.

„Pokrenuli smo inicijativu za o uspostavljanju bilateralne suradnje između Estonije i naših profesionalnih grupa i uskoro ćemo potpisati sporazum o suradnji koji će za nas imati veliki značaj. Ušli smo u dinamiku recipročnih sporazuma sa nekim državama NATO-a i u jednom kratkom periodu imaćemo sporazume sa svim državama članicama NATO-a“, naglasio je Mujota.