Strategiju za sjever su podržali mnogi međunarodni faktori, ali se njoj oštro protive zvanični Beograd i predstavnici Srba sa sjevera Kosova.

Kosovo je dobilo podršku Međunarodne upravljačke grupe u planovima za evropsku integraciju, izjavili su zvaničnici poslije sastanka Međunarodne upravljačke grupe. Ova grupa periodično razmatra sprovođenje Plana Ahtisarija, a na ovom sastanku je bilo riječi i o mandatu Petera Feitha.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi izjavio je da je Međunarodna upravljačka grupa (MUG) podržala nastojanja Kosova da sprovede standarde neophodne za evropsku integraciju. Krasniqi je poslije sastanka u Beču izjavio da je bilo riječi i o strategiji za sjever Kosova.

“Vlada Kosova je dobila snažnu podršku za angažovanja koja se tiču evropskih integracija, liberalizacije viza a razgovarano je i o strategiji za sjever”, kazao je Krasniqi.

Krasniqi je dodao da je premijer Hashim Thaqi na sastanku govorio o postignućima ali i izazovima koji predstoje. Međunarodni civilni predstavnik Peter Feith je na tom sastanku podnio izveštaj o sprovođenju Plana Matija Ahtisarija na Kosovu.

MUG čini 25 vodećih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a zemlje članice su bile predstavljene na nivou direktora za Balkan. Zadatak Grupe je da periodično procjenjuje ostvarivanje paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija o statusu Kosova. U okviru toga razmatra se mandat Petera Feitha.

O FEITHOVOM MANDATU OVE NEDJELJE

“Međunarodna upravljačka grupa treba da odredi standarde za periodično razmatranje mandata Međunarodnog civilnog predstavnika i njegovih kompetencija ne kasnije od dvije godine nakon stupanja na snagu predloga”, piše u Ahtisarijevom planu.

Feith je nadležan za nadgledanje sprovođenja Plana Martija Ahtisarija i ima izvršnu vlast da interveniše i spriječi radnje koje su u suprotnosti sa ovim planom. Inače mandat Međunarodnog civilnog predstavnika se završava onda kada Međunarodna upravljačka grupa utvrdi da je Kosovo ispunilo uslove iz Plana o statusu.

O Peteru Feithu biće riječi i na sastanku Savjeta ministara EU, 11. februara u Briselu. Mandat Feitha kao Specijalnog predstavnika EU na Kosovu ističe krajem mjeseca, a da li će biti produžen odlučiće nadležni u EU.

Poznavaoci političkih kretanja u Prištini smatraju da neće biti suštinskih promjena u promjeni mandata Petera Feitha kao Međunarodnog civilnog predstavnika te da će on i dalje imati izvršnu vlast.

S druge strane, smatra se da bi se mogle uvesti samo formalne izmene, što bi doprinijelo da kosovske institucije dobiju veće nadležnosti. Možemo očekivati da se usvoji plan koji bi konkretizovao smanjenje MCK i njeno postepeno zatvaranje

Direktor Kosovskog instituta za razvojna i politička istraživanja Ilir Deda smatra da će se o mandatu Feitha svakako razgovarati u međunarodnim krugovima jer je tako naznačeno Planom Martija Ahtisarija.

“Dvije godine poslije proglašenja nezavisnosti treba da počne razmatranje mandata. Možemo očekivati da se usvoji plan koji bi konkretizovao smanjenje MCK i njeno postepeno zatvaranje”, rekao je Deda.

Prema riječima Dede, ipak u ovom trenutku je najvažnije razgovarati o strategiji za sjever Kosova i načinima realizacije.

“Ovo je važno jer je prvi put da međunarodna zajednica pošalje jasnu poruku da nema podjele Kosova i da je ozbiljna u vezi sa integracijom sjevera u kosovski sistem”, rekao je on.

Strategiju za sjever su podržali mnogi međunarodni faktori ali se njoj oštro protive zvanični Beograd i predstavnici Srba sa sjevera Kosova. Ipak smatra se da je korak ka realizaciji strategije nedavna odluka Petera Feitha da imenuje članove Pripremnog tima za formiranje nove opštine Sjeverna Mitrovica.

Izvor: RSE