SAD su podigle optužnicu protiv Amerikanca Betima Kazijua, uhapšenog u augustu na Kosovu, zbog namjere da se priključi islamstima u borbi protiv američkih snaga u Iraku, Avganistanu i na Balkanu, saopštile su vlasti.

Federalni istražni biro (FBI) naveo je da je Kaziu (21), američki državljanin s boravištem u Njujorku, pokušao da nabavi oružje i prođe terorističku obuku u Pakistanu kako bi se borio protiv američkih vojnika u inostranstvu.

Optužnica ga tereti da je namjeravao da se priključi somalijskom oružanom pokretu "Al-Šabab", koji je State department uvrstio na spisak terorističkih grupa, prenio je Rojters.

Kaziu je u februaru otputovao u Egipat kako bi nabavio oružje, a potom na Kosovo, gdje su ga kosovske vlasti uhapsile krajem prošlog mjeseca, dodao je FBI.

"Ovaj slučaj je primjer uspješnih međunarodnih napora u sprovođenju istrage i hapšenju onih koji su pokušali da učestvuju u terorističkim akcijama, kao i spriječavanju njihovih zavjera", navedeno je u saopštenju američkog tužioca Bentona Campbella.