Predsjednik Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoen Jagland u petak je objavio da je američki predsjednik Barack Obama dobitnik ovogodišnje nagrade za mir.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama doniraće nagradni iznos od 1.4 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da će vjerovatno više humanitarnih organizacija dobiti dio iznosa, a predsjednik se tek treba odlučiti koje će to biti.

Iz Bijele kuće je potvrđeno da će predsjednik lično doći po nagradu koja se sastoji od zlatne medalje i čeka na 10 miliona kruna (1,42 miliona dolara ili 980.000 eura). Podjela nagrada održava se svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Kritike i čestitke

Inače, u SAD-u i širom svijeta ne prestaju reakcije na dodjelu Nobelove nagrade za mir prvom američkom predsjedniku crne puti.

Kritičari navode kako je dodjela Nobelove nagrade američkom predsjedniku nedugo nakon što je ušao u Bijelu kuću preuranjena.

Primjera radi, predsjednik američke opozicione Republikanske stranke u petak je ocijenio da je predsjednik Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog "statusa zvijezde", prije nego za neka značajna postignuća.

"Pravo pitanje koje Amerikanci postavljaju je što je predsjednik Obama ustvari postigao?", kazao je Michael Steele, predsjednik Nacionalnog republikanskog odbora (NRC).

Oni koji odobravaju dodjelu nagrade, tvrde kako je Obama dolaskom na čelo SAD-a donio svijetu nadu u bolju i mirniju budućnost.

Tibetski duhovni vođa Dalaj Lama, koji je takođe dobitnik Nobelove nagrade za mir, u pismu Obami poručio je kako je za američke čelnike važno da prihvate vodstvo koje počiva na idealima slobode na kojima su utemeljene Sjedinjene Američke Države.

"Takav pristup neće samo povećati ugled Sjedinjenih Država, nego će strahovito pridonijeti smanjenju napetosti u svijetu", napisao je Dalaj Lama.

Američka štampa iznenadjena dodjelom Nagrade za mir Obami

Američka štampa u internet izdanjima danas prenosi "iznenađenje" odlukom norveškog Komiteta da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dodjeli Barcku Obami, uz napomenu da rezultati njegove vanjske politike tek treba da se vide.

"I dok Obama generiše elan za dobre namjere svuda u svijetu .... veliki broj političkih napora još nisu urodili plodom", navodi New York Times i kao primjer navodi Sjevernu Koreju koja je nasuprot Obaminim pozivima izvršila probu strateške rakete.

"Dodjeljujući tako uglednu nagradu Obami Nobelov komitet odražava podršku svijeta američkom predsjedniku, koji je često popularniji u inostranstvu nekgo kod kuće", piše Washington Post i dodaje da ovim izborom Komitet izgleda "nastavlja" "kritiku" koju je upućivao Obaminom prethodniku Džordžu Bušu.

Los Angeles Times piše: "Ironično, ova nagrada dolazi u trenutku kada Obama procjenjuje preporuke komandanta američkih vojnih snaga u Afganistanu da pošalje desetine hiljada dodatnih trupa" u tu zemlju.

Wall Street Journal nagovještava da bi izbor Nobelovog komiteta mogao da podstakne neke kritike u smislu da bi ugled američkog predsjednika u sviejtu mogao da sakrije to što "nema ostvarenja" i ojača utisak u nekim krugovima da Obamu više vole u Evropi nego u SAD.