Najnovija eskalacija događaja na sjeveru Kosova kada je ranjeno sedmero Srba  i četiri pripadnika KFOR-a ne ostavlja ravnodušnom ni srpsku zajednicu južno od rijeke Ibar. Predsjednici nekih od decentralizovanih srpskih opština koje finasira Vlada u Prištini različito gledaju na to što se desilo, ali se slažu da ovo nije put rješavanja problema.

Gradomir Mikić, predsjednik decentalizovane opštine Ranilug, samo u nastavku dijalogu vidi izlaz iz ove situacije na sjeveru Kosova. Pita se u čemu je razlika između Raniluga, na čijem je on čelu i koja je takođe pogranična opština, i sjeverne Mitrovice na primjer. Bez obzira ne sve - podržava svoje sunarodnike i uvijek će bitu uz srpski narod.

"Ali i narod se treba otarasiti nekih loših navika podvođenja i manipulacija od strane određenih ljudi koji sve to rade, ja iskreno se nadam da grešim, ali mislim da ne grešim – mislim da rade samo za svoj interes" - smatra Mikić.

Uz poziv na uzdržanost svih strana, Nenad Cvetković, predsjednik takođe decentralizovane opštine Parteš, ide dalje pa poziva zvanični Beograd da "bude ozbiljniji i malo više utiče na Srbe sa sjevera".

"Zato što se radi o narodu a sa strane da ostave privatne i interese nekih stranaka. Treba da se uključe i stvarnom rješavanju svakodnevnih probleme građana. Krajnje je vrijeme da  Beograd ozbiljno i realno shvati situaciju i realno da rješava probleme. Mislim da ne bi trebali građani da se lažu, da šef pregovaračkog tima dolazi na barikade i priča i obećava danima nešto što nije realno. Trebalo bi stvarno da se uključi u, kako ih ja nazivam, razgovore i da ozbiljno utiče na to da razgovori budu uspješni i da se ta priča završi" - kaže Cvetković

Ova dva predsjednika ne slažu se ni što se reakcije pripadnika KFOR-a tiče. Za Mikića tolika primjena sile bila je "neprimerena", ali osuđuje silu u bilo kakvom obliku

"KFOR ni u kom slučaju ne bi smio da otvori vatru. Smatram da KFOR mora da ostane statusno neutralan. Naravno nisam u potpunosti u stanju da procjenim situaciju da li su bili životi vojnika ugroženi - jer svaki život je vrijedan" - ističe Mikić.

Cvetković je uvjeren da je KFOR djelovao u skladu sa "svojim mandatom i ovlašćenjima".

"Mislim da niko nema prava da napada pripadnike međunarodnih snaga. Ja vjerujem da je KFOR tu da obezbjedi slobodu kretanja i mir svim građanima Kosova - računajući i one sa sjeveru. Ja vjerujem u građane na sjeveru da oni ne žele ekscese, ali možda su na to prinuđeni od strane nekih političara iz Beograda" - naglašava Cvetković

Ukoliko se ne insistira na dijalog i prihvatljivo rješene za obje strane a, kako kaže Cvetković, barikade se i dalje koriste - to može imati loše posljedice po Srbe južno od Ibra, ali i Srbiju uopšte.

"Neozbiljno ponašanje političara iz Beograda može da nas dovede do pitanja opstanka na jugu. Posljednjih dana čujemo o nekakvim podjelama. Te izjave najviše štete Srbiji. Imamo pitanje Vojvodine, Preševa, Medveđe, Bujanovca, Raške ili Sandžaka... Mislim da se više ne bi trebali da se cepamo - nego da se sve riješi dijalogom" - poručuje Cvetković.

Refki Alija, DW