Najbolje bi bilo da barikade uklone oni koji su ih i podigli, kaže za beogradski “Blic” glavni portparol Eulexa Nicholas Hawton. On dodaje da su sve opcije za uklanjanje barikada otvorene.

Hawton tvrdi da su promjene na prijelazima Jarinje i Brnjak dio dogovora postignutog u Briselu 2. septembra, a učešće misije u prevozu kosovskih carinika nije dovelo u pitanje njenu statusnu neutralnost. Hawton precizira: “Eulex se ne bavi statusnim pitanjima, nije izašao iz okvira svog mandata i ima punu podršku svih 27 članica EU”.
 
Smatrate li postavljanje kosovskih carinika političkim ili tehničkim pitanjem?

- Postavljanje kosovskih carinika na prijelaze 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) je stvar vlade u Prištini. Promjene na prijelazima su povezane s primjenom sporazuma o carinskom pečatu postignutog u Briselu 2. septembra. Cilj je da se poboljša vladavina zakona za lokalno stanovništvo. A to znači rješavanje problema šverca i organizovanog kriminala.
 
Rekli ste da nema vremenskog ograničenja za uklanjanje barikada i da su sve opcije otvorene. Šta to praktično znači?

- Mislim da je potpuno jasno šta znači formulacija “sve opcije”. Najbolje bi bilo da barikade na miran način uklone oni koji su ih i podigli. Barikade donose najviše štete lokalnom stanovništvu koje želi da obavlja uobičajene svakodnevne aktivnosti i koje najviše trpi zbog toga što je njihova sloboda kretanja ograničena na ovaj način.