Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da vlada u Zagrebu podržava stav Angele Merkel da Srbija treba da ugasi svoje paralelne strukture na Kosovu.

Ona je dodala i da Srbija ne može da dobije status kandidata za članstvo u EU bez rješavanja nekih problema u vezi sa Kosovom.

Kosorova je u Prištini, poslije sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, i nakon što su zvaničnici Hrvatske i Kosova potpisali više bilateralnih sporazuma koji se odnose na evropske integracije i drumski saobraćaj, rekla da su stavovi koje je iznjela kancelarka Merkel usaglašeni tokom njenog boravka u Zagrebu, prije dva dana.

Predsjednica Vlade Hrvatske je rekla da podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i da joj je drago što vidi da je kosovska vlada spremna za taj proces.

Kosorova i Thaçi su se u kratkom obraćanju novinarima obavezali na produbljivanje saradnje u ekonomiji i drugim oblastima.

U posjeti Kosovu pored Kosorove je i grupa hrvatskih privrednika koji sagledavaju mogućnosti investiranja na Kosovu.

Oni sa kosovskim privrednicima imaju organizovan ekonomski forum gdje će razmatrati mogućnosti saradnje, naročito nakon što je kosovska vlada uvela mjeru zabrane uvoza robe iz Srbije.

Premijerka Kosor će se sresti i sa zamjenikom premijera Slobodanom Petrovićem, a nakon toga u Glavnoj komandi Kfor-a i sa komandantom Kfor-a Erhardom Bühlerom i hrvatskim vojnicima i starešinama koji su dio međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Poslije svečanog ručka sa premijerom Thaçijem, Kosorova će se sresti sa predsjednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasniqjem, a nakon toga će obići selo Janjevo nekada naseljeno većinskim hrvatskim stanovništvom.

Posjetom Janjevu premijerka Kosor završava jednodnevnu posjetu Kosovu i specijalnim avionom vlade Hrvatske oko 18.30 časova se vraća za Zagreb.