Izvještaj Reporters sans frontieres

Kosovo je napredovalo za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 80. mjestu na svjetskoj rang listi po slobodi medija, ispred Crne Gore i Makedonije, navodi se u godišnjem izvještaju međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF) sa sjedištem u Parizu.

Na spisku 180 država, ispred Kosova su Slovenija (na 34. mjestu), Srbija (54), Hrvatska (65), BiH (66), dok su Crna Gora i Makedonija iza, na 114., odnosno 124. mjestu. U izvještaju se najviše pominju zabrinjavajuće medijske situacije u Makedoniji i Crnoj Gori.
U odjeljku izvještaja pod nazivom "Balkan - bure baruta za novinare" se pominju napadi na nezavisne medije.
Finska, Holandija i Norveška su ponovo na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Siriji, Turkmenistanu, Sjevernoj Koreji i Eritreji.
RSF u izvještaju navodi veliko opadanje slobode medija u SAD, Centralnoafričkoj Republici i Gvatemali, a bolju situaciju u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.
RSF svake godine objavljuje izvještaj i pravi spisak zemalja uzimajući u obzir nekoliko faktora – nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.