Završena dvadesta runda pregovora

U Briselu završena 20. runda pregovora Ivice Dačića i Hashima Thaçija, privredne komore Srbije i Kosova ranije potpisale sporazum.


U Briselu je bez dogovora završena 20. runda pregovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thaçija.
Glavna tema razgovora bila je pravosuđe, prije svega uređenje Osnovnog suda u sjevernoj Mitrovici.
Trojnom sastanku prethodili su odvojeni bilateralni sastanci sa visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton sa Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom delegacijom.
Thaçi je rekao da dogovor nije postignut. Prema njegovim riječima, pravosudni sistem mora biti jedinstven, a Kosovo traži da on bude u skladu s kosovskim Ustavom i zakonima.

Odluka EU-a o pregovorima sa Srbijom

Dačić je kazao da nije bilo dogovora jer predstavnici službene Prištine nisu ostali pri stavovima koje su iznosili tokom pregovora na ekspertnom nivou.
On je dodao kako Srbija neće pristati na sporazum koji ne uvažava realnost na terenu i etničku strukturu tokom zapošljavanja na sjeveru Kosova.
Dačić je kazao da je Srbija postigla veliki napredak tokom svih rundi dijaloga i da su učinili dovoljno, ali da ne mogu pristati na kompromise koje ne žele, samo zbog toga jer više nema vremena.
Rada Trajković, zastupnica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, očekuje da će dogovor biti postignut u zadnji trenutak.
"Srbija nije spremna da ispusti izvještaj 20-oga, barunica Ashton treba tada obavestiti o rezultatima pregovora. Mislim da će se u poslednjem momentu postići sporazum. A možda je već i postignut, ali se pravi atmosfera da bi javno mnenje lakše prihvatilo. Ako već dugo vremena imamo kosovsku policiju, prosto je neprirodno da na severu nemamo i kosovske sudove. To je prosto jedinstven sistem", rekla je Trajković za Al Jazeeru.
Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Brisela da je sada upitno koliko će pozitivan biti izvještaj koji će Ashton sljedeće sedmice predstaviti evropskim ministrima vanjskih poslova.
U međuvremenu, ekspertne radne grupe će nastaviti tražiti rješenja na tehničkom nivou.
Ministri vanjskih poslova trebaju donijeti odluku, a koju moraju potvrditi evropski lideri, o konkretnom datumu međuvladine konferencije, kojom bi službeno započeli pregovori Srbije i EU-a.
Prema ranijoj odluci Ministarskog viijeća, konferencija treba biti održana najkasnije u januaru 2014. 
"Nedostatak dogovora mogao bi baciti loše svjetlo na donošenje odluke oko tog datuma", javila je Drlja.
Kada je riječ o pravosuđu, spor se vodi oko ustrojstva Osnovnog suda u sjevernoj Mitrovici, čiji bi sastav, po Briselskom sporazumu, trebao odražavati etničku strukturu stanovništva.
Priština traži da sjedište tog Suda bude u južnoj dijelu Mitrovice, s ograncima u sjevernim opštinama u kojima žive pretežno Srbi, dok je stav Beograda da sjedište suda bude na sjeveru i odvojeno od suda na jugu podijeljenog grada.

Privredne komore će sarađivati

Na marginama dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu je u petak potpisan Sporazum o saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, saopćila je Evropska komisija.
Sporazum su, u prisustvu Catherine Ashton, potpisali predsjednik PK-a Srbije Željko Sertić i predsjednik PK-a Kosova Safet Gerxhaliu.
Potpisivanju u zgradi Evropske službe za vanjske poslove prisustvovali su Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.
Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton, rekla je u petak kako je sporazum privrednih komora jasan signal da biznisi na obje strane žele sarađivati.
Izvor: Al Jazeera