Uoči sastanaka Vijeća ministara

Catherine Ashton pohvalila je poboljšanje u odnosima Beograda i Prištine, uoči sastanaka Vijeća ministara i Evropskog vijeća iduće sedmice.

Zajedno s komesarom za proširenje Štefanom Fuleom zatražila je jasnu pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom kao i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo.
"Želim odati priznanje premijeru Thaciju i premijeru Dačiću te njihovim saradnicima, za posvećenost i težak rad. Sa zadovoljstvom iščekujem daljnji napredak u procesu normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim Sporazumom i planom njegove provedbe", poručila je Ashton.
Premijer Kosova Hashim Thaci je rekao: "S provedbom sporazuma obje će zemlje, nadam se, doživjeti zasluženi napredak u svojim euroatlantskim težnjama".

Zahtjev članica EU

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je 12 zemalja članica Evropske unije potpisalo zahtjev da se Srbiji odobri da u oktobru otpočne pregovore o članstvu, prenosi Tanjug. 
Vučić je rekao da očekuje pozitivnu odluku Bundestaga, te da Pismo visoke predstavnice EU Catherine Ashton i komesara za proširenje Štefana Fulea vidi kao još jedan pozitivan signal.
"Očekujem da se Srbiji odredi datum za pregovore za jesen", rekao je Vučić na zajedničkoj novinskoj konferenciji s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić.
On je naveo da je Srbija zahvalna zemljama EU koje traže da pregovori te zemlje počnu u oktobru i da je uvjeren da će Srbija kao budući partner u EU imati priliku da uzvrati za takvu podršku.

Ključni značaj

Kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku izjavila je da je implementacija briselskog sporazuma od ključnog značaja, da održavanje statusa quo znači eskalaciju i regresiju i ocijenila da će i Srbija i Kosovo 28. juna na samitu šefova država EU dobiti ono što su svojim radom zaslužili.
Citaku, koja u Beogradu boravi u organizaciji Foruma za etničke odnose, rekla je da vjeruje da će do 28. juna biti još vremena da se u implementaciji koja je počela preduzmu još neki koraci.
"Time ćemo demonstrirati da smo ozbiljni u onome što radimo. Kosovo je upravo zato i odmah imenovalo novog oficira za vezu, da bismo pokazali da nam je to važno", rekla je Citaku na skupu posvećenom evropskim integracijama i implementaciji briselskog sporazuma, koji je organizirao Forum za etničke odnose.
Prema njenim riječima, Srbija i Kosovo će na Samitu EU dobiti ono što su svojim radom zaslužile.
"Neću reći da će biti nagrađeni, jer smo teško radili na tome, ali Kosovo zaslužuje da dobije pregovore za SSP i mi podržavamo evropsku budućnost za Srbiju. Ljudi na Kosovu i regiji znaju veoma dobro šta može da proizvede antievropska Srbija", istakla je Citaku.
Diskusiji je prisustvovao i novi oficir za vezu Prištine Valdet Sadiku, a Citaku je, osvrćući se na ostavku njegovog prethodnika Lulzima Pecija poslije samo dva dana na toj funkciji, rekla da joj je žao što je "čim je stigao morao da podnese ostavku", ali da je sretna što su uspjeli da dovedu Sadikua, koji je, podsjetila je, bio do sada diplomata u Zagrebu.

Lokalni izbori

Citaku je rekla da je proces normalizacije kompliciran i stresan i da je potrebna dobra volja i da uključene strane vjeruju u ono što rade.
Citaku je ispričala svoj životni odnos prema Beogradu i Srbiji i navela da je u četvrtak navečer, poslije toliko godina straha, šetajući ulicama Beograda znala da ne treba da se plaši, ali da godine bazirane na nasilju i represiji ne odlaze tek tako.
Domaćin skupa Dušan Janjić poručio je da je uvjeren da će izvještaj visoke predstavnice EU Catherine Ashton o napretku Srbije biti veoma pozitivan i da će Srbiji 28. juna biti otvoren put ka pregovorima.
On je dodao da očekuje da pregovori počnu u aprilu ili junu sljedeće godine, ističući da stav Njemačke da Srbiji ne treba odmah dodijeliti konkretan datum nije neprijateljski, jer bi dodjeljivanje konkretnog datuma značilo automatski odlazak na izbore i blokadu implementacije briselskog sporazuma.
Janjić je pozvao srpske stranke da se pripreme za lokalne izbore na Kosovu, ističući da bez trijumfa na tim izborima nemaju šanse da izgrade regionalnu autonomiju.
Izvor: Al Jazeera