U međunarodnoj zajednici odmah poslije usvajanja izvještaja Dicka Martyja počela je polemika kako uspostaviti kontrolno tijelo koje će obezbjediti da EULEX vodi nezavisnu istragu o trgovini organima na Kosovu.


Razmatraju se mogućnosti da se uspostavi nezavisno političko tijelo koje bi kontrolisalo istragu EULEX-a, kao i da se ova misija EU na Kosovu ojača sa još istražitelja. Ključno pitanje je kako ojačati EULEX da može da garantuje apsolutnu zaštitu svjedocima, što do sada nije bio slučaj. U razgovorima o ovim pitanjima osim predstavnika zemalja EU učestvuju prestavnici SAD.

Osim srpskog Tužilaštva za ratne zločine i Martyja, koji imaju dokaze za istragu trgovine organima, u još nekim evropskim zemljama su se pojavili mogući svjedoci kojima je potrebno pružiti zaštitu. Poznato je da je grčka pogranična policija prije nekoliko godina uhapsila Albanca koji je u medicinskom kontejneru ilegalno prenosio bubreg, kada je ušao iz Albanije. On se sada nalazi u grčkom zatvoru.

Izvjestilac Marty je posebno ukazao na stradanje svjedoka u postupku protiv Ramusha Haradinaja. U njemu stoji da je od 2003. do 2007. godine život izgubilo čak devet svjedoka protiv Haradinaja. Jednog svjedoka je udario džip, drugi je ubijen nožem, dvojica su pod nerazjašnjenim okolnostima stradala u saobraćajnoj nesreći, na petoro je izvršen atentat vatrenim oružjem. Od onih koji su nesumnjivo ubijeni, trojica su bila u programu zaštite svjedoka pred Haškim tribunalom.
 
Švicarski tužilac Dick Marty ponudio se da lično učestvuje u budućoj istrazi, kao i da pruži još dokaza, kada budu garantovane neke stvari, a prije svega zaštita svjedoka. On u zaključcima izvještaja, koji je usvojila evropska skupština na više mjesta ponavlja da je neophodno pružiti zaštitu svjedocima.

U preporuci za “članice Savjeta Evrope, kao i zainteresovane države u statusu posmatrača” navodi se da one moraju da “sarađuju sa EULEX-om i njegovim naporima na planu zaštite svjedoka, naročito u slučajevima kada konkretna lica više ne mogu da žive u regionu, pa moraju da dobiju novi identitet i presele se u drugu državu”.