Vincent Degert

Šef Delegacije EU u Beogradu Vincent Degert ocijenio je danas da su postignuti važni koraci na nedavnom sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thaçija u Briselu, ali je istakao da Srbija ima ograničeno vrijeme za realizaciju postignutih dogovora, ukoliko želi da u junu dobije datum otpočinjanja pregovora o pristupu EU.

"Imamo ograničeno vrijeme pred sobom za ostvarenje vidljivog i održivog napretka", rekao je Degert novinarima u pauzi završnog sastanka tvining projekta "Usaglašavanje zakonodavstava iz oblasti saobraćaja sa zakonodavstvom EU".
On je ocijenio da je "veoma dobro" to što su Dačić i Thaçi u utorak u Briselu razgovarali s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, ali je napomenuo da svi postignuti dogovori moraju da budu sprovedeni i u praksi.
"Mislim da su ostvareni važni koraci, uključujući to što su odlučili da se uskoro ponovo sastanu, što je, po mom mišljenju, veoma pozitivno. Sada treba da se uvjerimo da se stvari realizuju na konkretan način i to je ono što se očekujemo i što ćemo pratiti", rekao je Degert.
On je podsjetio da Brisel očekuje i sprovo]enje dogovora iz oblasti energetike, telekomunikacija, kancelarija oficira za vezu i sporazuma o integrisanom upravljanju prijelazima.
Degert je napomenuo da ne smije biti zanemaren ni proces reformi i da napredak mora biti ostvaren i u oblasti reforme pravosu]a i javne uprave, borbi protiv korupcije i antidiskriminaciji.
"Vrijeme je ograničeno. Znamo da će (Evropska) komisija predstaviti izveštaj 16. aprila, što će biti osnova za 27 država članica da donesu odluku, ponekad uzimajući u obzir i mišljenje svojih parlamenata", kazao je on.
Na pitanje novinara da li ima dovoljno vremena za rješavanje svih tih osjetljivih pitanja, uključujući situaciju na sjeveru Kosova, Degert je odgovorio: "Ako postoji volja obju strana da se napreduje u tom pravcu, onda će uspjeti da postignu odgovarajući dogovor."