Drugog dana rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti  proglašenja nezavisnosti Kosova, stavove će izložiti predstavnici Albanije, Nemačke, Saudijske Arabije i Argentine.

Očekuje se da će stavove u prilog nezavisnosti izložiti predstavnici Albanije, Nemačke i Saudijske Arabije, argumente protiv predstavnici Argentine.

"Da li je jednoglasno proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom", glasi pitanje koje je Mešunarodnom sudu pravde u oktobru prošle godine, usvojivši rezoluciju na zahtev Srbije, postavila Generalna skupština UN.

U raspravi koja će trajati do 11. decembra biće saslušani stavovi 28 država. Nakon toga, Međunarodni sud pravde, kome predsedava Hišamo Ovada (Hisashi Owada) iz Japana, će nakon toga dati savetodavno i neobavezujuće mišljenje – očekuje se u prvoj polovini sledeće godine. 

Prvog dana, petnaestorica sudija saslušali su argumente delegacija Srbije i Kosova.

SRBIJA

Delegacija Srbije, koju predvodi ambasador Dušan Bataković i u kojoj je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, izlagala je u utorak svoje argumente tri sata.

Bataković je na izlaganja rekao da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN i naglasio da su proglašnjem nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine, vlasti u Prištini ugrozile međunarodni pravni poredak zasnovan na suverenitetu i teritorijalnom integritetu država i održavanju mira.

"Savet bezbednosti UN nije ukinuo suverenitet Srbije na Kosovu - na šta nije imao ni pravo - već je rezolucijom 1244 naglasio da je neophodno očuvati suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji. Budući status Kosova, po rezoluciji, trebalo je odrediti pregovorima i političkim rešenjima", kazao je Bataković.

Jeremić je nakon izalaganja njegove delegacije rekao da "smo danas pokazali mudrost, staloženost i snagu".

"Dve trećine sveta je na našoj strani ali i na strani međunarodnog prava," rekao je Jeremić.

U popodnevnom delu rasprave stavove je prezentovala delegacija Kosova.

KOSOVO

Šef tima, ministar inostranih poslova Skender Hiseni kazao je da je "nezavisnost Kosova nepovratna" i da deklaracija kojom je ona proglašena u februaru 2008 godine nije suprotna međunarodnom pravu, naglasivši da je "nezamislivo" da se "sat vrati unazad", obnovom pregovora o statusu što zahteva Srbija. Hiseni je rekao da smatra da bi to unazadilo stanje u regionu i "moglo bi voditi novom ratu".

"Nezavisnost Kosova je nepovratna... i neće biti vraćanja na staro, jer bi to bilo protivno regionalnom miru i stabilnosti kojima je Kosovo mnogo doprinelo", ocenio je Hiseni.

Pravni zastupnik delegacije Kosova Majkl Vud (Michael Wood) izjavio je da je deklaracija o nezavisnosti Kosova bila "prirodan ishod" političkog procesa koji je pokrenuo Savet bezbednosti UN.

"Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije bila iznenadna, ni nasilna, a kamoli suprotna međunarodnom pravu. Ta deklaracija bila je prirodan ishod političkog procesa koji je Savet bezbednosti UN pokrenuo 2005, a koji je okončan 2007."

On je dodao da se stavovi srpske delegacije izrečeni pre podne ne baziraju na realnosti. On je istakao da  Srbija iskrivljuje istoriju.

„Kraljevina Srbija je u periodu 1912-1918 nasilno okupirala Kosovo, koje je vekovima bilo deo otomanske imperije, nakon čega je usledila njegova masovna kolonizacija uključujući i proterivanja i etničko čišćenje u 1920-im. Nasilje je nastavljeno i 1950 za vreme Aleksandra Rankovića.“

Vud smatra da je Kosovo imalo poseban status u odnosu na Srbiju. To je potkrepio činjenicom da je Kosovo, prema Ustavu iz 1974. bilo zastupljeno u federalnoj Jugoslaviji i imalo suštinski isti status kao i druge federane jedinice, poput BiH ili Slovenije, prema Ustavu iz 1974. Zato je neosnovana tvrdnja Srbije da je Kosovo oduvek bilo njen sastavni deo.

OČEKIVANJA BEOGRADA

Predstavnici srpske vlasti optimistički gledaju na proces pred MSP u Hagu i veruju da bi odluka suda, čak, mogla da dovede do obnove pregovora o statusu Kosova.

Predsednik države Boris Tadić očekuje pozitivan ishod za Srbiju.
 
"Verovatno će ta odluka biti široko definisana i uglavnom očekujem pozitivan ishod za Srbiju, zbog činjenice da jeste prekršeno međunarodno pravo. Dobijamo informacije da albanska strana, ustvari, pomera temu rasprave izvan međunarodnog prava, što je, naravno, legitiman pristup jedne strane u sudskom procesu”, rekao je Tadić.

OČEKIVANJA PRIŠTINE

Premijer Kosova Hashim Thaqi je izjavio da je Kosovo izvršilo sve pripreme da argumentuje da je proglašavanje nezavisnosti bilo u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom. 

„Naša pravna i politička istorija pokazuje da su drugi gazili međunarodbne pravne norme na Kosovu dolazeći silom i odlazeći posle izvršenog nasilja i genocida. Mi smo kao Kosovo postali nezavisni posle mnogo godina, nakon mnogobrojnih napora, borbe, ali i pomoći demokratskog sveta koji je zaustavio genocid  Srbije na Kosovu“, rekao je premijer Thaqi.

On je istakao da je ubeđen da Srbija neće imati uspeha da ostvari svoje ciljeve i onemogući razvoj Kosova i proces međunarodnih priznanja.

Izvor: RSE