Dan poslije usvajanja rezolucije o Kosovu, koju je u dogovoru sa EU, Generalnoj skupštini UN podnela Srbija, u taboru pristalica kosovske nezavisnosti vlada neskriveno zadovoljstvo.

U Prištini se slavi velika pobjeda, pošto je, kako se tamo tumači, Svjetska organizacija prihvatila mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Kosovski zvaničnici izražavaju spremnost za direktne razgovore sa Beogradom, a spremnost da dijalog olakša u petak je u Briselu ponovila visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Catherine Ashton.

"Želim da, na početku, pozdravim rezoluciju usvojenu u UN, jer ona pruža priliku Srbiji i Kosovu da krenu naprijed. Mi smo stavili do znanja da smo spremni, i da se nadamo, da će se razgovori dveju strana voditi u Briselu. Premijeru Thaçiju i predsjedniku Tadiću sam rekla da su dobili priliku da rješavaju praktična pitanja na terenu. Oni će razgovarati, jer obojica žele da se okrenu budućnosti, a ta budućnost je, uvjereni smo, evropska".

Catherine Ashton je na pitanje da li je predsjedniku Tadiću nešto obećala u zamjenu za popuštanje oko rezolucije, odgovorila odrečno.

"Ništa mu nisam ponudila. Samo sam ukazala na to koliko je značajno da iskoristi ovu priliku i da krene napred" rekla je Catherine Ashton, uoči dvodnevnog neformalnog ministarskog sastanka EU, koji je u petak počeo u Briselu.

Od zemalja koje su podržavale čvrst kurs Beograda prema Kosovu, rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Moskva podržala usvajanje rezolucije UN o Kosovu zato što je ona bila prihvatljiva za Beograd.

U saopštenju se takođe kaže da rezolucija 1244 i dalje ostaje pravni osnov za trajno rješenje kosovskog problema.

Genadij Sisoev, urednik spoljnopolitičke rubrike moskovskog dnevnika Komersanta, rekao je u razgovoru za BBC da je zvanična Moskva verovatno razočarana zaokretom Beograda.

Pozivajući se na izvore u ministarstvu inostranih poslova u Moskvi, Sisojev kaže da je Rusija proteklih sedmica bila u redovnom kontaktu sa Beogradom i da je tako bila u toku pregovora između Srbije i EU.

"Usaglašavanje rezolucije o Kosovu između Srbije i EU pokazalo je da, u ovom trenutku, ključni uticaj na Beograd ima Brisel, a ne Moskva. Gledano iz perspektive Moskve, Beograd je ispao nedosledan u ovom slučaju. Da je Beograd prije godinu rekao Rusiji da će popustiti onda bi stav Rusije prema Kosovu bio drugačiji. Moskva je u tom periodu lobirala protov priznavanja Kosova samo zbog dobrih odnosa sa Beogradom a ne iz nekih sopstvenih interesa. Ipak, i posle ovoga, mislim da ne postoji šansa da će Rusija priznati nezavisnost Kosova prije nego što to učini Beograd", rekao je Genadij Sisojev u intervjuu za BBC.

BBC