Normalizacija odnosa

Visoki predstavnik Evropske unije(EU) Josep Borrell rekao je u nedelju da je sada vrijeme da Kosovo i Srbija okončaju krizu i tenzije i krenu naprijed u "novu evropsku eru" implementacijom sporazuma o normalizaciji odnosa.

Borrell je 17. marta, dan uoči godišnjice Ohridskog sporazuma između Kosova i Srbije, rekao da je "žalosno što su, uprkos sveobuhvatnim naporima EU i međunarodne zajednice, do sada Kosovo i Srbija učinili veoma mali napredak ograničen na implementaciju obaveza koje su prihvatili ovim sporazumom".

Kosovo i Srbija su 27. februara 2023. godine u Briselu postigli Osnovni sporazum, dok je 18. marta u Ohridu postignut dogovor o Aneksu implementacije sporazuma.

"Sporazum nudi bolju budućnost za građane Kosova i Srbije i čitavog regiona", zaključio je.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

Brisel je optužio obje strane da ne implementiraju sporazum.

Šef evropske diplomatije je rekao da očekuje od lidera Kosova i Srbije da pokažu "odgovornost, viziju i liderstvo označavajući napredak u implementaciji sporazuma bez odlaganja".

Visoki zvaničnici Kosova i Srbije više puta su iznosili stavove koji nagovještavaju da nisu spremni da se pridržavaju sporazuma.

Premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na potpisivanju sporazuma, jer bi to, kako smatra, bila garancija da će i Srbija ispuniti svoje obaveze.

On je sredinom januara ove godine rekao i da Zajednica opština sa srpskom većinom "nije prioritet" za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da to ne treba isticati.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da neće potpisati nikakav sporazum koji bi značio priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Bernabić uputila je 14. decembra zvanično pismo sjedištu Evropske unije, izražavajući rezerve u pogledu obaveza koje proizilaze iz sporazuma i aneksa za njegovu primjenu.

Borrell je rekao da je u vrijeme "ratova bez presedana na našem kontinentu", postizanje sporazuma koji obećava mir, stabilnost i dobrosusjedske odnose "bilo istorijsko dostignuće".

On je upozorio i Kosovo i Srbiju da njihova evropska budućnost zavisi od primjene ovog sporazuma i da je to za njih obaveza u skladu sa međunarodnim pravom.

"Nedostatak implementacije ne samo da ugrožava evropsku integraciju stranaka, već i šteti njihovoj reputaciji pouzdanih partnera", rekao je on.

Tenzije između Kosova i Srbije su porasle od 1. februara, kada je počela da se primenjuje uredba Centralne banke Kosova koja predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje gotovinom, a zabranjuje srpski dinar.

Srpska država dodjeljuje milione evra Srbima na Kosovu nakon što im isplaćuje u dinarima - kroz paralelni sistem - plate, penzije i dodatnu pomoć.

EU je najavila da će 19. marta u Briselu, na nivou glavnih pregovarača, Kosovo i Srbija razgovarati o pitanju dinara.

Evropski blok, ali i Sjedinjene Države, kritikovali su odluku o dinaru, navodeći da je donijeta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja koje ona ima na srpsku zajednicu.

Vašington je tražio od Kosova da odloži i suspenduje odluku, ali Vlada Kosova do sada nije pokazala znake da će se povući iz ove uredbe.