Susret sa dijasporom

Zamjenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo, Donika Gervalla, započela je zvaničnu posjetu Austriji susretom sa sunarodnicima u Salzburgu.

Gervalla je razgovarala sa svojim sunarodnicima o situaciji na Kosovu, emigrantskim vezama sa Kosovom, saradnji u dovođenju novih investicija, razvoju učenja na albanskom jeziku i promociji kulture i tradicije među novim generacijama.

Ministrica Gervala je zahvalila emigrantima na podršci koju su pružili Kosovu u njegovim najkritičnijim fazama, kao i danas, putem njihovih doznaka, koje treba pretvoriti u sredstvo održivog ulaganja na Kosovu.

"Pred našim sunarodnicima – studentima, ljekarima, medicinskim sestrama, aktivistima, radnicima različitih profila i penzionerima – ministarka Gervalla je predstavila korake Vlade Kosova u razvoju demokratije, vladavine prava, proširenja suvereniteta na cijeloj teritoriji države i ekonomskog rasta, ističući da su biznisi naših iseljenika dobrodošli na Kosovo i da će država kojoj su oni toliko doprinjeli biti podrška njihovim idejama i projektima, koji imaju za cilj da podrže njihove porodice, Kosovo i mlade ljude u zapošljavanju", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.

Razgovor ministarke Gervalle i albanske zajednice iz Salzburga otkrio je izazove sa kojima se suočavaju, kako vide Kosovo, koje su njihove ideje za ekonomski razvoj zemlje, preduzetništvo, kulturu, sport i dobro upravljanje.

"Naši sunarodnici u Salzburgu izrazili su zadovoljstvo što sada imaju dostojanstveniji tretman kroz svoje učešće na izborima i mogućnost da iskažu svoju građansku volju", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.