Pozicija Srbije

Kvinta je u Beogradu napravila dva koraka napred, u Prištini jedan, dok se u Briselu danas iščekuje novo uterivanje izlazne strategije za to da se proces, koji je započeo 2013, sada jednom za svagda okonča. Dogovoreno je da se pravno obavezujući sporazum potpiše do februara meseca i da se preduzmu čvrsti, kristalno jasni koraci u primeni Briselskog sporazuma i ohridskog dogovora, kazao je nekadašnji šef misije Srbije u Vašingtonu i učesnik pregovora u Dejtonu, Nebojša Vujović.

Iscureo je peščani sat, kazao je u jutarnjem programu na Nova S.

"Cureo, cureo i evo dolazi mu kraj. Dugo je Vučić kupovao vreme, dugo se igrao, četiri – tri – dve, pa pet stolica“, objašnjava.

Podsetio je na to su tokom porethodnih meseci od kada je prvo donešen tzv. francusko-nemačkih plan a potom isti i pihvaćen kao Evropski plan, obojica napravili "faulove".

"Prvo Kurti, kada je Vučić imao aperhend, a onda gomila grešaka Aleksandra Vučiča – od izvlačenja Srba iz institucija, pre svega policije, sudova i opština, bojkota izbora, sukoba sa KFOR-om i konačno Banjske. Kap koja je polako prelila čašu, dakle sve u nizu faulova koje je Vučić napravio, ne može da se sakrije, to svako vidi.

Pozicija Beograda je srozana dramatično posle Banjske, ocenio je Vujović.

Nepopravljivo?

"Pa za sada – teške posledice. Jer, pazite, važnije je da oni sada reše ovo oko Kosova, da zatvore u paket, uklone problem sa stola, nego da Radoičić bude u zatvoru. Biće vremena i za to. Vratiće se oni na to. Oni ne zaboravljaju“.

Ukazuje na to da zapad razmišlja vrlo pragmatično.

"Cilj A je Kosovo, Kosovo, Kosovo, pa tek onda sankcije Rusiji, pa tek onda Radoičić. Doći će i to na red, ali prvo je ovo važnije pitanje“, tvrdi ovaj diplomata.

"Ovde se radi o situaciji da je epizoda sa Radoičićem i opasno ugrožavanje bezbednosne situacije na Kosovu upalilo sva zvona u međunarodnoj zajednici, pre svega kod zemalja Kvinte, da se problem Kosova reši, kako bi oni to rekli, juče“.

"Razlog za to je težina geopolitičke situacije u svetu – rat u Ukrajini koji ne jenjava, velika izbeglička kriza Jermena iz Nagorno Karabaha, angažovanje humanitarnih konvoja i UN tamo i naravno, izlazak ovog velikog duha iz boce na Bliskom istoku, koji sada ozbiljno ugrožava i može taj požar da dodatno raspali“, objašnjava.

Međunarodnoj zajednici i zemljama kvinte najmanje je potrebna nova eskalacija na Kosovu.

Da je to tako, dokazuje pojačanje trupa koje NATO šalje – a to je i dodatnih skoro 350 vojnika – američkih, rumunskih i turskih snaga.

"I to ima dvostruku poruku: Prvo je poruka Srbiji, da se ne igra ovakvim situacijama kao 24. septembra sa Banjaskom, a druga Kurtiju – pošto si neracionalan i neozbiljan, veće prisustvo vojnika NATO, tebi umanjuje tvoju suverenost u pokrajini“, kaže.

Vujović tvrdi da su srpski predsednik i kosovski premijer sada dobili rok za ispunjenje preuzetih obaveza ne samo zbog složene geopolitičke situacije, već i zbog unutrašnjih previranja i pitanja samih zapadnih zemalja, kao što je SAD.